SOS-competitie: Verlies maar ook winst voor ASV 6

Wij streden afgelopen donderdag in Oosterbeek tegen OPC 1 (Oosterbeek-Paard-Combinatie) en verloren met 5 -1. Dat we zouden verliezen, was gezien het krachtverschil en de uitslagen van OPC 1 en ons in onze poule dit seizoen te verwachten, maar we hoopten natuurlijk op een zachtere landing. Helaas. Maar iedereen vond dat hij een leuke partij had gespeeld, en dat is de winst.
Peter Kappert streed met zwart op het 6e bord. Het leek de goede kant uit te gaan, maar toen koos hij helaas de verkeerde voortzetting. (1 – 0 voor OPC 1) Hendrik van Buren speelde als steeds met zwart, nu op het tweede bord. “Een rare (onbekende) opening.” (Kan je je dat bij Hendrik voorstellen!? Hij heeft weer wat te studeren.) Hij kwam er redelijk uit, maar in het middenspel deed hij een tussenzet die fout was. Dat kostte hem een stuk, waarmee de partij verloren was. (2 – 0)
Ik werd op het vierde bord geconfronteerd met een opening met de Dame-pionnen. Ik weigerde het gambiet. Door een openingsfout verloor ik op de 9e zet een pion. Dacht dat mijn stelling in elkaar stortte. 14e Zet: 2e pionverlies, maar doordat hij z’n verdediging verwaarloosde, zat er een geweldige matdreiging in, die hij alleen kon pareren door een pion terug te geven.  Mijn stukken stonden actiever, maar mijn tegenstander ruilde alles af, waardoor een eindspel ontstond van pionnen (hij met een plus-pion) met beiden een Loper van gelijke kleur. Hij wist van de plus-pion nog een vrijpion te maken, maar kwam er niet doorheen en bood remise aan. Ik kwam goed weg, want bij de analyse vonden we een weg om er wel door te komen. Gelukje! (2 1/2 – 1/2)
Toen het 5e bord (Rens Nuwenhout) met wit. Een Kostic of Blackburg Shilling gambiet. Je moet het maar kennen! Rens duidelijk niet, maar nu wel. (3 1/2 – 1/2) Hierna eindigde Chris Zevenbergen op het 3e bord met wit. Het ging gelijk op totdat hij op een gegeven moment een pion voor kwam te staan. Helaas kon hij de voorsprong niet omzetten en werd het remise. (4 -1)
Gwénaël Paris zat op het eerste bord met wit. Hij had zich al op z’n tegenstander georiënteerd en vreesde het ergste. Hij kwam desondanks snel op voordeel, maar deed teveel overbodige zetten met de Dame. Zwart kwam daardoor langzaam maar zeker in het spel. Diens uitgebreide ervaring maakte het af. In een verloren stelling ging Gwénaël door de klok. Vol goede moed naar de volgende ronde!

Verslag: Kees van Keulen.

Scroll naar boven