lid worden

Wil je schaken? Kom bij ASV!


Vind je schaken leuk en wil je met anderen schaken voor je plezier of wil je wedstrijden en toernooien spelen? Bij ASV kan dat allemaal. ASV is namelijk een grote schaakvereniging, verleden jaar zelfs de grootste van heel Nederland met zo’n 190 leden, waarvan 30 tot 40 jeugdleden. 

Zowel de senioren als ook de jeugdspelers spelen op de donderdagavond in activiteitencentrum Schreuder aan de Vlamoven 22-24 te Arnhem. De jeugdavond begint om ca. 18.15 uur en eindigt om 19.45 uur. Daarna kunnen de oudere jeugdspelers nog meedoen bij de senioren waar ze dan tegen de hele sterke schakers kunnen spelen.

De jeugdavond

Op de jeugdavond krijg je eerst een echte schaaktraining om nog beter te worden. Daarna speel je een wedstrijd tegen een andere jeugdspeler. 

De jeugdafdeling van ASV is bemand met deels gediplomeerde vrijwilligers die de jeugd trainen en begeleiden. Hierdoor kunnen we in relatief kleine groepen van 4 tot 10 jeugdspelers werken zodat iedereen zoveel mogelijk aandacht krijgt.

De schaakles

Voor de schaaklessen word je ingedeeld in een groep die samen met jou les krijgt en oefeningen maakt uit het zogenaamde stappenplan. Via een werkboek of via de computer middels de “chess tutor”. In elk van de stappen (1 tot en met 6) uit het stappenplan kun je examen doen. 

Ken je de schaakregels dan mag je examen doen in stap 1 en je eerste diploma halen. Ben je vergevorderd en slaag je voor stap 5 of 6 dan ben je al een hele sterke jeugdspeler die naar de grootste toernooien en kampioenschappen kan!

Onderlinge competitie

Na elke schaakles speel je een echte schaakpartij tegen een andere jeugdspeler. Dan kun je goed oefenen en alles wat je geleerd hebt in praktijk brengen. Win je veel dan krijg je natuurlijk een beker! Zo zijn er bekers voor alle nummers 1 tot en met 3 van de verschillende jeugdklassen en zijn er zelfs verschillende competities waar prijzen te winnen zijn zoals de laddercompetitie, bekercompetitie, snelschaakcompetitie enz.

Teamwedstrijden

Natuurlijk kun je ook met een ASV jeugdteam meespelen tegen andere jeugdteams van andere schaakclubs. Die teams bestaan dan uit 4 jeugdspelers van 1 club van ongeveer dezelfde leeftijd die dan tegen een aantal andere jeugdteams uit de Oostelijke SchaakBOnd (OSBO) spelen. Soms zijn deze wedstrijden in Arnhem, soms moet je ook, samen met je team en teamleider, naar een andere stad. Naast de regionale competitie van de OSBO speelt ASV in elke leeftijdscategorie mee in de meesterklasse van de landelijke KNSB-competitie. Dat is het hoogste competitieniveau in Nederland.

Toernooien

Wil je ook naar schaaktoernooien, dan kan dat. Alleen, met een groepje of met bijna de hele jeugdafdeling. Bij ASV zorgen we ervoor dat de informatie beschikbaar is en proberen we zoveel mogelijk met een aantal kinderen naar de toernooien te gaan. Wel hopen we dat er ouders zijn die kunnen helpen met rijden en begeleiden want we kunnen het natuurlijk niet allemaal alleen doen.

En de thuiswedstrijden zijn natuurlijk helemaal ideaal. Zo is er het ASV-jeugdtoernooi in april.
En verder?

Houden we als club tal van leuke activiteiten. Zo is er de jaarlijkse Sintsimultaan vlak voor 5 december, de maandelijkse Analyseavond, de jaarlijkse Massakamp met heel de club, dus oud&jong, tegen een andere club. En proberen we elk jaar een wisselactiviteit te doen (bijvoorbeeld met een groep bowlen). 

Daarnaast doen we van al deze activiteiten verslag op deze site maar ook in de rubriek “ASV Nieuws – De Jeugdhoek”. Ook hebben we diverse schoolschaak-contacten. Elk jaar zijn we mede-organisator van het grote schoolschaaktoernooi eind januari maar ook hebben we in het verleden op diverse scholen lessen of een clinic gegeven: oa. de Julianaschool, A Jacobs, J Ligthart, J Sarto, AMS, Leonardo, P Brueghel, de ASV, Buitenschool en andere scholen.

We doen dan ook veel aan promotie om Arnhem hiermee bekend te maken. Zo zijn er geregeld ASV-wervingen in bijvoorbeeld de Steenstraat, op bibliotheken etc. waar je vrijblijvend een potje tegen een van onze leden kunt spelen!


Lijkt het je leuk? Wat dan?

Kom gewoon eens kijken op de clubavond. De eerste maand kun je gratis meedoen bij ASV. Kijk eerst maar eens of je het echt leuk vindt. Daarna moet je een keuze maken of je lid wil worden of niet. 

De contributie bedraagt €54,= per jaar. Daarnaast moet je per stap een werkboekje kopen. Voor € 7,50 koop je zo’n stappenboek en mag je examen doen. Of alles gratis met de Gelrepas!

Meer informatie

Wil je eerst nog wat meer weten over ASV ga dan op internet verder kijken op www.asv-schaken.nl 

Heb je na het lezen van al deze informatie nog vragen Mail naar ASV jeugd

En hopelijk kom je binnenkort een partijtje schaken.

Tot dan!!!!

Scroll naar boven