In Memoriam: Bob Hartogh Heijs

Vandaag bereikte ons het nieuws dat op 24 februari op 98-jarige leeftijd Bob Hartogh Heijs is overleden.

Met het overlijden van Bob Hartogh Heijs verliest ASV haar oudste lid. Op 5 maart 2020 speelde Bob zijn laatste partij in de interne competitie. Daarna kwamen om bekende redenen de clubavonden stil te liggen. Toen een halfjaar later het wekelijkse schaakavondje weer begon, was Bob niet fit genoeg meer om naar de club te komen. Hij volgde de verrichtingen van ASV via ASV-Nieuws. Als het blad bij hem bezorgd werd, was hij altijd belangstellend naar hoe het met de club ging.

We kennen Bob Hartogh Heijs vooral als echte schaakliefhebber. Jarenlang speelde hij in het toen “beroemde” seniorenteam van ASV met onder meer Henk Kelderman, Gerrit Verbost, Hein van Vlerken en Hans Meijer in de OSBO-competitie. Met een wedstrijd tegen een jeugdteam van Zevenaar haalden de ASV-veteranen nog De Gelderlander. Voor en na zijn partij voor de interne competitie was Bob altijd in voor wat snelschaakpartijen. Vaak was dat met Jan Vermeer en toen Jan een maatje te groot werd, was Hans Meijer meestal zijn opponent.


Bob Hartogh Heijs in een wedstrijd van de veteranen in 2010

Bob begon eind jaren zestig met het clubschaak bij De Koningsloper en sinds de fusie met ASV in 1972 was hij ASV-er. Van 1974 tot 1977 was Bob secretaris van ASV. Dat was in een roerige periode, waarin een groep jongere leden onder aanvoering van de onlangs overleden Abbes Dekker voor verandering en verkleining van het bestuur pleitte. Toen er brede steun voor vernieuwing bleek te zijn, trad het zittende bestuur inclusief Bob terug.

Bob bleek niet rancuneus en bleef trouw de clubavonden bezoeken. Die sloeg hij slechts over voor zijn lange vakanties met de caravan. Reizen was immers zijn tweede passie en dat deed hij tot op hoge leeftijd.

Bob kwam zoals gezegd al twee jaar niet meer op de clubavond. Nu we weten dat Bob niet meer zal terugkeren, is de leegte definitief. We koesteren de herinneringen aan de strijder op de 64 velden.

Bob, we zullen je missen.
Rust in vrede.

Scroll naar boven