SOS-competitie: ASV 7 haalt twee punten tegen het sterke De Kameleon

In de vierde ronde van de SOS competitie speelde ASV 7 op 10 januari uit tegen De Kameleon.

Op bord 1 speelde Pascal van den Born (1358) met wit tegen Raymond van Gessel (1762). (1-0) Na een evenwichtige opening was wit iets te passief in het middenspel. Door een verkeerde loperzet ging voor wit een cruciale dekking verloren en speelde zwart het rustig uit.

Op bord 2 speelde Theo van Lotringen (1259) met zwart tegen Maarten Marneth (1769). Vanaf het begin krijgt wit geleidelijk een betere stelling. Met een aanval op het centrum slaagt wit er in om de zwarte dame klem te zetten en met een paard te nemen. (2-0)

Op bord 3 speelde John Bijlsma (0) met wit tegen Bram Blasman (1552). Hij speelde een doorschuifvariant van het koningsgambiet.  De kwaliteit voorsprong werd even later weer ingeleverd.  John verloor een stuk tijdens een afruil en later nog een pion. (3-0)

Op bord 4 speelde Bader Hamadeh (0) met zwart tegen Johan Oppewal (1489). Het ging de eerste 40 zetten gelijk op. Wit komt een pion voor, die beslissend is in het eindspel. (4-0)

Op bord 5 speelde Bert Maas (1118) met wit tegen Eric Stevens (0). De partij was langzaam, maar zorgvuldig. Wit kwam een paard voor, maar zwart kreeg wat meer ruimte en legde beslag op de open g-lijn. Met een penning van het witte paard op de h-lijn kreeg zwart een mat in 1, die hij echter niet zag. In tijdnood en vermoeid trok zwart zich terug en verspeelde zijn dame. (4-1)

Op bord 6 speelde Roald Vos (1230) met zwart tegen Fred Pronk (1145). Wit rokeerde pas in zet 11. Intussen had zwart overwicht in het centrum en kreeg door afruil een paard voorsprong. Deze voorsprong ging weer verloren, totdat wit een loper verloor, die gedekt stond met een gepende pion. Wit kon de zwarte opmars niet meer stuiten. (4-2)

Scroll naar boven