SOS-competitie: ASV 5 buigt voor UVS 3

ASV 5 had dinsdagavond in NIjmegen niet de vorm die nodig is om het belangrijke duel in de strijd tegen degradatie tegen UVS 3 te winnen. Er ging teveel mis om de punten mee te nemen naar Arnhem. Het wordt dus de rest van het seizoen billenknijpen onderin de tweede klasse.

Aan bord 1 kreeg Wilfred Jansz al snel de overhand. De stukken van de opponent stonden niet goed en Wilfred kon een koningsaanval beginnen die niet te stuiten was. Horst Eder kwam een bord lager mede door tijdgebrek in de problemen. Nijmeegse vrijpionnen waren uiteindelijk niet te stuiten en de UVS-er kreeg de eer om met drie dames mat te zetten. Gwénaël Paris zal spijt gehad hebben dat hij niet meegedaan heeft aan het OSBO-snelschaakkampioenschap als voorbereiding op het duel met UVS 3. Zijn opponent speelde namelijk bliksemsnel, waardoor Gwénaël in tijdnood kwam. Bovendien moest de ASV-er zo links en rechts wat problemen oplossen wat ook veel bedenktijd kostte. Mogelijk waren er wel kansen, maar in tijdnood tastte Gwénaël twee keer mis. Daarmee was het pleit beslecht.

Aan bord 4 gebeurde weinig. Douwe Huijsmans en zijn tegenstander lieten de partij voortkabbelen en tekende en vervolgens de vrede. Ko Kooman rukte met twee pionnen op. Op enig moment waren die echter zover naar voren gerend, dat de troepen erachter deze twee kleinoden niet meer konden verdedigen. Eénmaal op hellend vlak blunderde Ko ook nog eens een toren weg. Ook bij Hans Derendorp ging het mis. In een gelijkopgaande strijd raakte Hans door een schaakblindheid een loper kwijt. Hans streek meteen de vlag. Deze 4,5-1,5 nederlaag zagen we niet aankomen, maar de komende weken worden de ruggen weer gerecht en dan komt er vast nog een miraculeuze ontsnapping in de degradatierace.

Verslag; Erik Wille

Scroll naar boven