SOS-competitie: ASV 3 maakt teveel fouten in Apeldoorn

Op de tweede woensdag van 2023 hervatte ASV 3 de SOS-competitie in het gezellige Denksportcentrum Noord in Apeldoorn. Opponent Schaakstad Apeldoorn 2 stond onderaan en ASV 3 had pas één punt verspeeld. De vooruitzichten waren dus goed. Wel ontbraken drie spelers, waaronder captain Jan Willem van Willigen. Al snel bleek ASV 3 zonder haar leider een stuurloos schip dat afkoerste op een kansloze nederlaag. In diverse partijen kregen de ASV-ers wel kansen, maar nooit was er een moment dat verschillende borden tegelijk goed stonden. En dat was voor Schaakstad Apeldoorn 2 wel het geval.

ASV 3 opende al slecht. Marco Braam kreeg na een luttel aantal zetten een centrumpion cadeau. Marco aanvaardde die gift in dankbaarheid. Een beetje minder dankbaar had wel gemogen, want hij gaf een zet later pardoes een vol stuk terug. Dat was het begin van een ongelijke strijd, die ASV 3 de eerste nul opleverde. Barth Plomp volgde dit voorbeeld. Hij werd ernstig in het nauw gedrongen en verloor een pion. De koningsaanval die volgde wist Barth niet te stuiten. Mat beëindigde de partij. Xadya van Bruxvoort wist met zwart vrij makkelijk gelijk spel te krijgen. Na pionwinst ontstond er een soort dynamisch evenwicht, waarbij winstpogingen van de een wel eens door een messcherpe counter van de ander afgestraft zou kunnen worden. Remise dus. Ook Rik de Lange deelde het punt. De meeste lichte stukken werden geruild. Rik had vervolgens iets meer ruimte, maar kon niets bereiken.

3-1 voor de Apeldoorners. We moesten dus aan de bak. Dan helpt het niet dat de beste stelling van de nog spelende ASV-ers ineens verloren gaat. Wouter Abrahamse had uitstekend spel weten te bekronen met kwaliteitswinst. Het vervolg was nog lastig, maar deze partij moest ons dichterbij de Apeldoorners brengen. Wouter overzag echter een mat in één. Deze tegenvaller maakte de opdracht voor de teamgenoten een stuk overzichtelijker. Alleen met drie zeges kon nog een punt gered worden. De geboren optimisten zagen daar nog wel mogelijkheden voor. De tegenstanders konden namelijk nog veel fout doen. Dat wij dat ook konden, kwam niet bij ons op.

Jan Groen verzorgde met zijn tegenstander het spektakelstuk van de avond. Na een stukoffer van Jan ontspon zich een prachtig gevecht dat hopelijk in een van de komende nummers van ASV-Nieuws te zien zal zijn. Het ging er zelfs zo heet aan toe dat de Apeldoorner zich aan een bebloed voorhoofd moest laten behandelen. Jan trok intussen alle registers open, maar in de ingewikkeldheid van de stelling vond Jan geen winstweg. Uiteindelijk moest hij met een materiaalachterstand capituleren. Hoewel de wedstrijd hiermee verloren was, ging Erik Wille vol voor de winst. In een gesloten stelling was er weinig eer te behalen tot zijn tegenstandster even de damevleugel veronachtzaamde. Erik won een pion en kon zich vervolgens makkelijk verdedigen tegen een koningsaanval. Toen hij vervolgens een stuk cadeau kreeg, was het snel klaar. Manar Alkwatly stond de hele avond een pion voor in een dubbeltoreneindspel met ongelijke lopers erbij. Daar was geen eer in te behalen. Manar probeerde dat echter wel en liep uiteindelijk met zijn koning een matnet in. Een beetje zure nederlaag. 6-2 voor Schaakstad Apeldoorn 2 en ASV 3 is weer terug op aarde.

Verslag: Erik Wille

Scroll naar boven