Oud-voorzitter Fred Duchêne overleden

Vandaag bereikte ons het droeve nieuws dat oud-ASV-voorzitter en erelid van ASV, Fred Duchêne, op 90-jarige leeftijd is overleden. Met Fred is een aimabel mens heengegaan, die veel uren van zijn vrije tijd in de club stak. Dat begon al in de jaren 50 bij De Koningsloper, de club waar ASV in augustus 1972 mee fuseerde. De inwoner van Velp was achtereenvolgens actief als wedstrijdleider, redacteur, jeugdleider, voorzitter en penningmeester. Ook na de fusie werd nooit tevergeefs een beroep gedaan op de organisatorische kwaliteiten van Duchêne. Zo startte hij als wedstrijdleider van de fusieclub ASV, maar later was hij ook weer redacteur van En Passant en toen het in 1991 nodig was, werd niet tevergeefs een beroep op Fred gedaan om voorzitter te worden. Onder zijn leiding werd het 100-jarig bestaan van ASV gevierd. Samen met andere ervaren schaakorganisatoren als Gerrit Verbost, Henk Kelderman en Henk Wille zorgde Fred voor een onvergetelijk jubileumschaakjaar met tal van activiteiten.

Fred Duchêne was niet alleen een bestuurder. Hij was ook een verdienstelijk schaker. Zo werd Fred in 1958, 1960 en 1961 clubkampioen van De Koningsloper. Ook bij ASV speelde Fred langdurig in de hogere teams mee. Zijn rol in de top van de club was toen inmiddels door de door hem opgeleide jeugd (zijn zoon René en Fred Reulink) overgenomen.

Fred Duchêne schaakte nog lang en ook toen hij minder op de club kwam, bleef zijn belangstelling voor het wel en wee van ASV groot. Helaas liet zijn gezondheid hem in de steek, waardoor hij ook zijn geliefde hobby eraan moest geven.

ASV verliest in Fred Duchêne een groot clubman en een warm en betrokken mens.

Fred, we zullen je missen.

Rust in vrede.

Scroll naar boven