OSKA 2018: nabeschouwing

Het Open schaakkampioenschap van Arnhem ligt weer een dag achter ons. Een mooi moment om nog eens even terug te blikken op het weekendtoernooi dat tevens het kampioenschap van de OSBO was. Het hoogtepunt van het OSKA was misschien wel de opening van het toernooi toe bleek dat de nieuwe wethouder van Sport, Jan van Dellen, zeer schaakminded is. “Het zou mooi zijn als we net als in 1999 weer een internationaal schaaktoernooi in Arnhem kunnen organiseren. Ik ben niet alleen wethouder van sport, maar ook van Economische zaken en ik denk dat het bedrijfsleven daar ook wel aan mee wil doen”, aldus . Die uitspraak biedt aanknopingspunten om weer eens een grote internationale schaakhappening naar Arnhem te halen. En daar is ASV altijd voor in. Met een wellicht structureel internationaal evenement kan Arnhem in één adem genoemd worden in het rijtje Wijk aan Zee, Hoogeveen, Amsterdam, Dieren, Vlissingen. En dat past bij onze ambitie.

Dit jaar viel het deelnemersaantal met 72 schakers wat tegen. Door toernooien in Gouda en Utrecht en de KNSB-jeugdclubcompetitie was er dan ook flinke concurrentie op de kalender. Met de Arnhemse grootmeester Ruud Janssen en vier schaakmeester, waaronder regerend kampioen Thomas Beerdsen zat het met het niveau wel snor. Voor ons ligt er de uitdaging om in 2019 weer 100 schakers naar Arnhem te trekken. De sfeer was als in de voorgaande 16 edities weer geweldig. De zaalruimte in Brasserie Servontyn draagt daar in belangrijke mate aan bij. Ook de rol van arbiter Huub Blom mag daarin niet onderschat worden. Hij voelt feilloos de sfeer aan en handelt daar in voorkomende gevallen naar.

Het OSKA in de berichtgeving:
Gelderlander (1/9): https://www.gelderlander.nl/sport-arnhem/sportwethouder-in-arnhem-wil-internationaal-schaaktoernooi-terug~aa133ed1/
Gelderlander (3/9): https://www.gelderlander.nl/sport-arnhem/primeur-thomas-beerdsen-tweede-open-arnhemse-schaaktitel-op-rij~aa3c254f/
Wethouder Jan van Dellen op Twitter: https://twitter.com/DellenJan/status/1035598014432391168
ASV-voorzitter Erik Wille op LinkedIn: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6441549164844191744

Voor wie aan de hand van foto’s nog even wil terugkijken:
Album ASV
Album Niels Albers

Wij hebben genoten van het OSKA 2018. Voor de derde keer was het OSKA ook het OSBO-kampioenschap. Of dat in 2019 nog zo is, zal vooral afhangen van ontwikkelingen bij de OSBO. Maar als de OSBO een beroep op ons doet, zeggen wij geen nee. De periode van terugkijken is nu voorbij. Op naar 2019 met meer deelnemers, dezelfde goede sfeer in dezelfde accommodatie en hopelijk een nog sterker deelnemersveld. Noteer maar vast in uw agenda: 6, 7 en 8 september 2019: OSKA!

Scroll naar boven