KNSB-competitie: ASV 6 pakt in Oss eerste punt

ASV 6 trok zaterdag zonder de routiniers Barth Plomp en Jan Vermeer naar Oss voor het duel tegen OSV 2. Voor beide teams was het de aftrap van de competitie. Er zat dus wel enige spanning op, want geen team wil met verlies aan de competitie beginnen. ASV 6 kreeg uiteindelijk een zware middag, maar het toonde karakter door steeds aan het elastiek te blijven hangen.

Invaller Remco Menger verloor al snel. Na een fout in de opening raakte Remco een pion achterop. Na een schijnoffer van de opponent werd de schade groter. Na ruim een uur staakte Remco de ongelijke strijd. Ron Brachten trok onvervaard ten aanval. Na een stukoffer kreeg hij met een pionnenstorm aanval. Routinier Sjaak Laurant gaf het stuk terug en bleef zo overeind. Ondanks een pluspion zat er niet meer in dan remise. André van Kuijk werd op de damevleugel ondervraagd. De captain van het zesde had zijn lesje echter goed geleerd en gaf geen krimp. Na grootscheepse stukkenruil was zijn remiseaanbod tactisch sterk getimed (2-1). Marco Dorrestijn kwam aan het topbord beter uit de opening. De aanval werd gezocht, maar zijn tegenstander verdedigde nauwkeurig. Na ruil vervlakte de stelling, waarna beide spelers tevreden waren met een half punt. Edwin Peters zorgde vervolgens voor de gelijkmaker. In een prachtige aanvalspartij leek de tegenstander over de h-lijn te sneuvelen. Wim Scheepers haalde dan ook opgelicht adem toen hij daar alle gaten gedicht had. Hij had echter niet gezien dat Edwin via de e-lijn en de onderste rij alsnog een mat had (2,5-2,5).

Albert Marks speelde een ingewikkelde partij. Voor beide spelers dreigde er gevaar, maar uiteindelijk kwam Albert onder druk en raakten zijn stukken overbelast. De aanval van Thomas van der Steen sloeg toen door. Supersub Jente Christians zorgde voor de gelijkmaker. In de opening kreeg hij de Brabander al onder druk. Na een afwikkeling kreeg Jente het loperpaar en daarmee kon hij op pionwinst gaan spelen. Dat lukte en hij wikkelde keurig af naar een gewonnen eindspel. Daarin maakte Jente nog even een vingerfout, maar Marc Thielsch zag de ontsnapping naar remise niet. Daarna rondde Jente simpel af. Restte de partij van Erik Wille, die niet goed uit de opening gekomen was, maar zich toch wel aardig verdedigde. Juist toen de stelling weer in evenwicht was, blunderde Erik, maar ook hier zag de Ossenaar net zoveel als de ASV-er. In naderende tijdnood en een ongeveer gelijke stelling werd de vrede getekend. 4-4 is een mooie start!

Verslag: Erik Wille

Scroll naar boven