KNSB-competitie: ASV 6 handhaaft zich in vijfde klasse

Roy Vink belde vrijdag, of hij wat sterke spelers uit mijn team mocht lenen. Want ASV 5 kon nog kampioen worden. Toch nog maar eens de stand bekeken: ASV 6 staat 5e van de 7 en alleen nr 7 degradeert. Dat wordt UVS of SMB. Roy kreeg Edwin en Ron, een aderlating voor ons team.

Aan ASV 6 de uitdaging om ondanks deze verzwakking een leuk resultaat te spelen tegen SMB 2. Zelfs met 6-2 verliezen zou nog betekenen dat we in de ranglijst voor SMB blijven, dat leek op voorhand haalbaar en dat bleek het ook te zijn.

Twee snelle resultaten: Herman de Munnik verloor al snel van Allerd Peeters, doordat hij iets over het hoofd zag. Hij baalde. Ben Gussinklo liep niet veel later even naar de kantine, in de overtuiging dat zijn stelling goed was. Bij terugkomst kreeg hij een hand van zijn tegenstander Jan Kersten. Ben schrijft hierover: “Ik had een keer een makkie: binnen een uur klaar in 19 zetjes. Mijn tegenstander opende Frans en daar was ik op voorbereid. Bovendien heeft onze trainer (Pascal Losekoot) een keer een hele trainingssessie besteed aan het Frans, zoals je misschien nog weet. Wat mij daar nog van bijstond vanmiddag was: – “Dé zet voor wit is a3”. – En: “Zwartspelers vergeten vaak te nemen op d4 (cxd4)”. Advies opgevolgd en bedankt Pascal!  PS: mijn tegenstander (Jan Kersten) was echt van slag na afloop dat ie zo snel in de pan gehakt was (100 ratingpunten meer en hij speelt al z’n hele carrière Frans). Maar toch een positief puntje dat SMB niet gedegradeerd is, ondanks zijn verlies, en daar hebben we een biertje op gedronken.”

Roald Vos speelde, toen hij uiteindelijk het goede bord had gevonden, op bord 8 een knappe partij tegen Noël Bangma. Het leek alle kanten op te kunnen gaan, maar de SMB’er had het initiatief en dat bleek voldoende. Ook Jan Zuidema kon het niet bolwerken. Hij capituleerde tegen Jaap van Gelderen. Jan Vermeer tikte op bord 3 een remise aan tegen Luc Sol. Jan daarover: Langzamerhand kwam ik met zwart beter te staan. In een combinatie ruilde ik 2 paarden tegen twee pionnen en een toren. Daarna moesten en mijn 2 torens het opboksen tegen twee lopers en een toren. Hoewel ik steeds het initiatief had, kwam ik niet verder dan remise.

André van Kuijk mocht op bord 5 tegen zijn trainingsmaatje Lucas de Jong het blindenschaakalfabet weer eens oefenen. Dat liep redelijk. In het koningsindisch kwam André met zwart wat bedrukt te staan. Na de breekzet e6 volgde Lf4 en in plaats van de pion op d6 te slaan, schoof André de pion door naar e5, in de hoop de stelling te sluiten. Wit brak de stelling vervolgens open met f4 en dreigde een pion te winnen. André zag de correcte voortzetting en bood niet veel later remise aan, wat wit accepteerde. Achteraf bleek de partij net in André’s voordeel gekanteld te zijn, dus het remiseaanbod was wat voorbarig. Anderzijds verzuchtte Lucas later: dit is de eerste keer dat ik niet win van een Van Kuijk. Dat is ook wat waard!

Marco Dorrestijn speelde op bord 1 een solide partij tegen Huub Jansen. Hij kreeg een remise-aanbod, waar hij niet met de teamleider over kon overleggen (want die zat zelf zijn volgende zet te bedenken). Marco speelde door en won.  En Theo Koeweiden tenslotte speelde remise tegen Peter van den Berg. ASV 6 verloor met 3,5-4,5 van SMB, dat gemiddeld 105 ratingpunten meer had. Dat is helemaal geen slecht resultaat en we blijven in de ranglijst boven SMB 2. En ASV 5 werd kampioen, o.a. door een vol punt van onze Edwin. Kortom: missie geslaagd.

Verslag: André van Kuijk

Scroll naar boven