KNSB-competitie: Ode aan de kampioenen

De start van het seizoen was een valse. Onderschatting, “m’n dag niet hebben” en “ik zag het wel, maar deed het niet” waren van die zinloze excuses resulterend in de terechte nederlaag tegen wat bleek onze grootste concurrent: SG Max Euwe 4. Zij meer wakker dan wij en de terechte winnaar met 3-5 in ons eigen huis notabene, auw! Na pittige besprekingen en opzwepende woorden in onze geweldige groepsapp stonden we in deel 2 tegen de andere titelkandidaat op scherp. En er werd gebuffeld in Borne. Weer 3-5, maar ditmaal in ons voordeel. Hoop doet leven en de droom op het kampioenschap bleef overeind. We bleven tot en met de laatste ronde afhankelijk van een misstap maar die kwam op de slotdag. Hulde aan de matties van Steven uit Apeldoorn. De laatste rondes wij bewust op jacht naar bordpunten en de overwinningen met 6-2, 7-1 en 6 ½ – 1½ mochten er zijn.

De aanloop naar de slotronde vergde mentale weerbaarheid: het halve team viel uit om uiteraard terechte redenen. Teamcaptain André stelde zich zeer solidair op door mij de ruimte te geven “naar believen te plukken uit het 6e”. Uiteindelijk reisden we met 4 invallers af naar Emmen. Met een score van 3 uit 4 hadden zij een grote bijdrage aan de overwinning. Wat een brede basis hebben we als club toch, geweldig!

Aangetekend dat onze invalcoördinatoren Theo en Richard ook weer dit seizoen onheil wisten te voorkomen en een neusje hebben voor “juiste speler op de juiste plek”. Rumor: schijnt dat ze binnenkort een nummer voor donaties aan de teamleiders openstellen.

Geen verslag van de laatste partijen maar een ode aan onze kampioenen.  

Michel

Ons nieuwe lid en onbetwiste bord 1 speler. Degelijk en levert. Zijn tegenstanders hebben zo’n beetje iedere KFC-variant tegen zijn donkere opstellingen geprobeerd. “Resistance est futile” als thematische vertaling voor de soms buitenaardse stellingen (vooral met wit, maar dit schrijft zo lekker). Een hoog moyenne op bord 1. Connaisseur des Etablissements culinaires d’ Arnhem. Ik kan het een beetje spreken maar niet spelen. Pure jaloezie!

Ronnie

Roerig jaar voor Ronnie. Met als rode speldraad: vaak uitstekende opbouw, alleen nog de rust en scherpte in het afmaken hervinden. Wij hebben er met z’n allen vertrouwen in dat dit volgend seizoen gaat gebeuren. De excuus-appjes verdwijnen vanzelf als hij van begin tot eind zijn tegenstanders in verbijstering achter gaat laten. Maar laat ze niet allemaal achterwege Ronnie, we hebben ze nodig. En luisteren naar je wijze en kersverse vrouw: meer spelen!

Quirine

Our own Queen is back. Zelf een aantal keren naast haar gezeten en dan krijg je net wat meer mee. Keurig geduldig klassiek schaak. Lijkt een natuurlijk instinct te hebben waar de stukken heen moeten. Stalen zenuwen en ongrijpbaar, ook in de communicatie soms :-). Ik hoop haar nog een keer op een verslagje te betrappen. Paar hele gave potten gespeeld en een mooi resultaat neergezet. We houden je aan je ambitie Quirine, volgend jaar nog meer schaken.

Paul

Mister degelijk. Maar daar doen we hem tekort mee. Ook voor Paul een pittig jaar en dan gewoon goed blijven spelen en een cruciale positieve bijdrage. Volgend jaar gewoon meer ASV en minder voetbal, komt goed. En Paul…probeer, leef je uit, Koningsgambiet, Grünfeld, whatever…shake die voorzichtigheid van je af en pak ze! Pak ze!

Roy

Bewust een beetje in het midden. Onder de noemer “mooie kans voor jou op hoog” en “tactische opstellingen” en vooral natuurlijk zijn genoemde privé-omstandigheden was de teamcaptain vaak laf en drukker 1e klas. Dan mag je ook niet interessant gaan lopen doen dat je als enige ongeslagen bent. Volgend jaar schop onder de kont jongen, hup bovenste borden, dat is pas het goede voorbeeld!

Ruud

Moppert nooit over de teamstrategie, wel over zijn spel. Soms terecht, vaak niet (geheel mijn mening). In de laatste 2 cruciale thuiswedstrijden gewoon 1 ½ uit 2, lekker Ruud.

Jacques

Mister tijdnood. Gesprekken over gehad. Zelfreflectie van Jacques, knap. De laatste partijen zoals altijd goed opbouwend en het, (ruim) binnen de tijd, snoeihard afmaken. Met 6 uit 7, ik HERHAAL: 6 uit 7, onze topscorer. Vasthouden Jacques!

 

Steven

Serieuze Steven kan ook serieus goed schaken. Met een halfje achter de topscorer een meer dan puik seizoen. In de laatste ronde probleemloos aan de goede kant van de half op het 1e bord. Vertrouw in jezelf Steven, geen twijfel in eigen kunnen nodig. Misschien een keertje koffie met Jacques over time management, dat dan weer wel.

 

Ivo

Van de vaste garde niet de minste maar wel als laatste bezig. Vorig seizoen nog wat wennen. Dit jaar “los”. Ook een halfje achter Jacques. Die laatste pot…anderhalf uur lang maximaal vertrouwen uitstralend en Dame en 2 pionnen tegen Dame resoluut uitschuiven. Spontaan applaus na de uitgestoken hand. Lekker doorgaan Ivo volgend jaar.

 

Hedser

Huh, tiende speler al. Scherp, en klopt. Onze invallers ook integraal onderdeel van de teamprestatie. Belangrijk halfje in de derde ronde binnengehaald, top.

 

Gwénaël

Gwénaël was er in deze ronde ook bij en kwam, zag en overwon. Ik was er helaas niet bij maar mijn en onze dank is er niet minder om.

 

Rob (van Belle)

Bleef vooraf geduldig en vertrouwen hebben in de slotronde dat hij toch werd opgehaald. Had er echt zin in om met mogelijk kampioensteam mee te doen. Dat bleek ook wel. Knoopte met zwart zijn tegenstander he-le-maal op, klasse!

 

Ron

In het belang voor de club zei hij gelijk ja op het invalverzoek. Dát zijn de kanjers. Spannende pot met een ongebalanceerd eindspel leek de goede kant op te gaan. Helaas ging het mis na een zetverwisseling waardoor zijn tegenstander de eer van de dag had voor zijn team. Ergens goed gedaan Ron want 4 uit 4 door de invallers roept teveel vragen op over de basisspelers.

 

Edwin

Hup met wit op drie. Dat is geen vraagteken en werd niet verrassend weer een uitroepteken. Wat is die man toch ongenaakbaar in de externe. En nog net op tijd terug voor Vitesse wat maakt dat we hem gewoon weer vragen de volgende keer.

 

Albert

Van begin tot eind geconcentreerd en scherp. Klein plusje in zware stukken eindspel. En gewoon winnen “want tegenstander had geen plan”. Zoals ik je al zei Albert, bewondering ten top.

 

Gepast vieren? Zonder twijfel. Wat en waar behoeft geen uitleg meer. En natuurlijk mét invallers.

 

Salut en tot volgend seizoen.


Verslag: Roy Vink

Scroll naar boven