OSBO-cup: ASV 1 plaatst zich voor finaledag

Op een druilerige vrijdagavond (gister) speelde ASV in en tegen Zwolle (ZSG) voor de OSBO-Cup.  Het team, bestaande uit Otto Wilgenhof, Peter Boel, Wouter Abrahamse en Erik Wille,  dat in de eerste ronde OPC zo ongenadig uitschakelde,  onderging voor deze match een complete metamorfose. Vandaag moest het homogene kwartet  bestaande uit Sasa Albers, Rob van Helvoort, Dirk Hoogland en Tom Bus het karwei klaren.
Dat ZSG deze wedstrijd serieus nam, bleek uit een update van hun vorige opstelling. De sterke speler Bas de Boer(2200) completeerde deze keer het trio Fedde Tolman, Ferdinand Binnendijk en Brian Nijdam ten koste van Thijmen Sanders. 
Bord 1: De partij Fedde Tolman – Sasa Albers werd live uitgezonden en het publiek kon de partij op een groot scherm volgen. Nadat in de opening al snel de dames werden geruild, leek de meeste muziek uit de stelling te zijn. Echter na de witte opmars d4-d5 ontstonden allerlei complicaties die uiteindelijk het evenwicht niet veranderde. Het eindspel bood geen winstkansen en het punt werd gedeeld.
Bord 2: Rob van Helvoort wist vanuit de opening een klein maar duurzaam voordeel te bereiken. Na het opvoeren van de spanning volgde een afwikkeling waarbij het witte loperpaar te sterk werd. Er restte Bas de Boer niets anders dan opgave.Tussenstand 0,5-1,5.
Bord 3: Via een Moderne Opening transformeerde de partij naar een subvariant van het Sämisch systeem van het Konings-Indisch. In het middenspel waren beide spelers happy. Ferdinand Binnendijk genoot van zijn enorme ruimtevoordeel en aanvalskansen op de damevleugel. Dirk Hoogland was in zijn nopjes omdat hij wederom de gehele partij zijn catenaccio-verdediging  kon toepassen. Ferdinand beukte en beukte maar Dirk gaf geen krimp. Sterker nog, Dirk nam het initiatief over en in wederzijdse tijdnood sloot zich het matnet rondom de witte koning.  Tussenstand 0,5-2,5.
Bord 4: Na een Catalaanse opening kreeg Tom Bus een licht overwicht hetgeen tegenstander Brian Nijdam uitnodigde om op zet 13 een remiseaanbod te plaatsen. Na diep beraad sloeg Tom het aanbod af. Zeven zetten later was het witte voordeel gegroeid maar de benodigde tijd was drastisch verminderd. Met nog twee minuten voor Tom en een half uur voor Brian, plaatste laatstgenoemde een psychologisch tweede remiseaanbod. Gezien de stand (0,5-0,5) werd dit aanbod ook geweigerd. De laatste 20 zetten speelde Tom met minder dan één minuut terwijl Zwart langzaam maar zeker al zijn tijd consumeerde. Tom snoepte links en rechts wat pionnetjes mee en bracht zijn koningsvleugel pionnen naar voren. Nadat ASV een onoverbrugbare voorsprong had gekregen, zag Brian in dat verder spelen geen zin meer had. Eindstand 0,5-3,5.

Met deze ruime en verdiende  zege plaatst ASV zich voor de halve Finale.

Verslag: Tom Bus

Scroll naar boven