SOS-competitie: Pascal redt de eer van ASV 7 tegen sterk OPC 1

In de zesde ronde van de SOS competitie speelde ASV 7 op 16 maart uit tegen OPC.
Op bord 1 speelde Pascal van den Born (1373) met wit tegen Alexander de Roo (1717). Na een Slavisch Damegambiet forceert zwart een dubbelpion op de witte koningsvleugel en breekt wit de zwarte rokadestelling open, waardoor wit een vrijpion op h6 krijgt. Met een paardoffer valt zwart de witte koning aan, maar wit slaat deze aanval af en krijgt na dameruil duidelijk voordeel.(0-1)
Op bord 2 speelde Theo van Lotringen (1253) met zwart tegen Pieter Anjema (1597). Wit opende met Pc3. In het middenspel verhinderde wit de korte rokade van zwart, waardoor de zwarte torens weinig uit konden richten. De witte aanval via het midden met een toren en twee lopers was niet meer af te slaan. (1-1)
Op bord 3 speelde André de Groot (1403) met wit tegen Wybe Lise (1628). De partij ging gelijk op, totdat wit bij afruilen een zet verwisselde en op een pion achterstand kwam. In het eindspel was die pion beslissend.(2-1)
Op bord 4 speelde Bader Hamadeh (0) met zwart tegen Albert Kroon (1397). Vroeg in het spel verloor zwart een paard. In het verdere verloop had dit verlies een enorm effect. (3-1)
Op bord 5 speelde Bert Maas (1118) met wit tegen Jan Kuiper (1512). Bert wist in het begin een stuk te veroveren. Zwart kwam echter in een beter positie, won het stuk terug en speelde het bekwaam uit tot mat. (4-1)
Op bord 6 speelde Samantha van Diggelen (1075) met zwart tegen Ahmad Abou (1453). Samantha kwam in een onbekende opening. Ze dacht een pion te winnen, maar verloor een paard. Met het goede spel daarna viel dit verlies niet meer te corrigeren. Wel kreeg ze nog een compliment van Ahmad, die haar hoger inschatte.  (5-1)

Verslag: Theo van Lotringen

Scroll naar boven