SOS-competitie: ASV 7 weet te winnen van Groenlo 1

In de laatste ronde van de SOS competitie speelde ASV 7 tegen Groenlo 1.

Op bord 1 speelde Pascal van den Born (1419) met zwart tegen Remco Algera (1769). Na 13 zetten speelde Pascal de verkeerde volgorde, waarna zijn stelling instortte.(0-1)

Op bord 2 speelde Theo van Lotringen (1249) met wit tegen Ad Koolen (1548). Na de opening komt wit een loper voor. Met twee torens op één lijn verovert zwart een paard en ruilt wit de dame tegen de twee torens. Zwart kon eeuwig schaak geven, maar week hiervan af, wit ruilde de twee torens tegen de dame en kwam met drie tegenover twee pionnen in een gewonnen stelling. Met de laatste zet gaf wit het voordeel weer weg en gaf zwart op. (1-1)

Op bord 3 speelde Peter van Deursen (1245) met zwart tegen Henk Post (1421). Na 1.e4 e5 kwam 2.Dh5. Peter had dit nog nooit gezien. Hij loste dit niet goed op en verloor zijn pion op f7. Nadat hij dameruil had afgedwongen ontstond een boeiend middenspel. Wit greep het initiatief, en Peter wachtte zijn kans af. Die kwam op zet 20 toen Peter wits pluspion, die inmiddels een vrijpion was geworden, terugwon. Na een grootscheepse ruil van stukken bood de witspeler remise aan. De stelling was inderdaad gelijk, en Peter accepteerde het aanbod.  (1½-1½)

Op bord 4 speelde Alje Bolt (0) met wit tegen Jan Kamperman (1283). Zwart speelde de Aljechin-verdediging, maar speelt d5 in plaats van d6. Dit is in het voordeel van wit. Wit valt de zwarte dame aan, hetgeen zwart verdedigt met een aanval op de witte dame. Na het veilig stellen van de witte dame sneuvelt alsnog de zwarte dame. (2½-1½)

Op bord 5 speelde Bert Maas (1115) met zwart tegen Willy Oonk (1124). Na een Siciliaanse opening had wit een licht voordeel. Na afruil van de dames lukte het zwart om wit te dwingen schaak op te heffen met het offeren van een toren. In plaats van de toren nam zwart genoegen met de kwaliteit. Dit bleek te weinig voor de overwinning. (3-2)

Op bord 6 speelde Samantha van Diggelen (1070) met wit tegen Vincent Klein Gunnewiek (1065). Samantha komt al vroeg een pion achter, maar kon die later terugwinnen na een zwakke zet van zwart. Met ieder twee pionnen en de koningen in oppositie werd het remise. (3½-2½) Met deze overwinning heeft ASV de competitie goed afgesloten. Door zijn remise werd Bert Maas topscorer van ons team.

Verslag: Theo van Lotringen

Scroll naar boven