SOS-competitie: ASV 6 verliest nipt van DOG 1

In de derde/vierde ronde van de SOS competitie speelde ASV 6 op 30 oktober uit tegen DOG 1.

Op bord 1 speelde Bert Maas (1143) met wit tegen Thijs Noppen (1881). Thijs speelde de Caro-Kann verdediging. Met een muur van pionnen werd de beweging van de witte lopers beperkt. Met de torens op a7 en a8 kon zwart een doorbraak forceren en was de aanval niet meer te stuiten. Gelet op het verschil in rating heeft Bert het nog lang volgehouden. (1-0)

Op bord 2 speelde Theo van Lotringen (1269) met zwart tegen Frans Pietersen (1442). Theo speelde de Siciliaanse verdediging. Er ontstond een open d-lijn. Wit slaagde er in om deze lijn te bezetten en viel in zet 24 met twee torens de zwarte stelling binnen, waarna wit twee pionnen veroverde. Deze waren uiteindelijk beslissend en in zet 60 gaf zwart op. (2-0)

Op bord 3 speelde Chris Zevenbergen(1254) met wit tegen Hans Marcus (1456). In deze partij stond Chris voor een dilemma: een achterstand in materiaal voor een sterke positie of gelijk materiaal voor een zwakkere positie. Chris koos voor het tweede. Als gevolg kwam zijn loper vast te staan achter de eigen pionnenstructuur. (3-0)

Op bord 4 speelde John Bijlsma (1375) met zwart tegen Harro Rijkhoek (1393). Ook John speelde de Siciliaanse verdediging in plaats van zijn gebruikelijke aanvallende spel. Door een fout van Harro verloor deze een loper, wat beslissend was voor de partij.  (3-1)

Op bord 5 speelde Gwénaël Paris (1415) met wit tegen Bernt Brandt (1372). Het werd een Siciliaanse opening, waarbij beide spelers na de derde zet niet meer konden vertrouwen op de theorie. Zwart begon een pionnenstorm op de damevleugel en wit viel aan op de andere kant. Dat pakte goed uit voor wit. Gwénaël kwam in tijdnood en besloot, ondanks dat winst nabij was, remise aan te bieden. Dat werd graag aangenomen door Bernt.  (3½-1½)

Op bord 6 speelde Christiaan Zevenbergen (1367) met zwart tegen Berend Ebbink (1404). Berend speelde het London System. Op de 11e zet kon Christiaan de A-lijn openen. Een wit paard kwam op e5 en ging verloren tegen 2 pionnen. Door verder goed spel van Christiaan gaf wit na 42 zetten op. (3½-2½) Ondanks dit verlies zijn we blij met het resultaat.

Scroll naar boven