SOS-competitie: ASV 5 buigt voor UVS 2

8 december stond voor ASV 5 het treffen met UVS 2 op het programma. Een op papier veel sterkere tegenstander, maar dat maakte de wedstrijd tot een mooie uitdaging. ASV 5 was compleet, dus met Herman de Munnik (die alleen thuiswedstrijden meedoet) en Hans Derendorp (net terug uit zonniger oorden) weer in de gelederen.

Voor Herman werd de wedstrijd een ware beproeving. Niet de partij op zich was zwaar, maar de reis er naar toe en weer naar huis. Herman is afhankelijk van ‘vervoer op maat’. Dat klinkt als passend voor de mensen die daarvan afhankelijk zijn. Maar dat is een misverstand. Het is vooral op maat voor de vervoerder die met liefde het geld in de zak steekt, maar zeker niet aan de belangen van de te vervoeren persoon denkt. Zo kon het gebeuren dat Herman die om 19.15 uur een taxi besteld had pas om 20.45 uur in het clublokaal was. En dat voor een ritje van twee minuten. Mensen met een handicap moeten kunnen meedoen. Zeker ook bij ASV. Jammer dat het vervoer dan zo slecht geregeld is. Herman toonde karakter en kwam best goed te staan, maar toen sloeg het noodlot van het vervoer voor de tweede keer toe. Ditmaal kwamen ze Herman veel te vroeg ophalen. Zijn ook gehandicapte tegenstander Wim de Jong snapte maar al te goed wat Herman doormaakte en ging akkoord met remise. Dat was een mooi gebaar, maar voor iedereen was het intussen een verloren avond.

Hans Derendorp was nog wat onwennig op het bord na twee maanden. Daardoor moest hij buigen voor Thei van Laanen. Ook Douwe Huijsmans verloor. Marcel Verstappen vond de juiste verdediging tegen een dubbel pionoffer. Vervolgens begin de tijdnoodfase. Ko Kooman moest flink aan de bak om door zijn tegenstander Onno Marres in de aanval niet overlopen te worden. Ko stuitte een vrijpion en wist na negentig zetten de remisehaven te bereiken. Gwénaël Paris kon een aanval op de damevleugel pareren met een tegenaanval op de koningsvleugel. Opponent Simon van Dijk maakte vervolgens gebruik van de tijdnood van de ASV-er en bood slim remise aan. Dat kon Gwénaël ondanks gewonnen positie niet weigeren. Horst Eder kwam in een ingewikkelde Siciliaan terecht. Zijn geroutineerde en veel sterkere tegenstander Klaus Wüstefeld wist Horst van de remiseweg te houden en in tijdnood kon Horst vervolgens de goede zetten niet meer vinden. 1,5-4,5 tegen een sterke opponent. Wetende dat er zeker bij Herman en Gwénaël meer ingezeten heeft, kunnen we zeggen dat ASV 5 erg goed partij heeft gegeven.

Verslag: Erik Wille

Scroll naar boven