Saša Albers plaatst zich voor Europees kampioenschap

Het Nederlands kampioenschap voor A-jeugd 2022 was dankzij de twee deelnemende ASV-ers Saša Albers en Vadim van Kuijk een bijzondere titelstrijd. Afgelopen zaterdag was de slotronde en beide ASV-ers speelden nog een prominente rol in de strijd om het kampioenschap. Saša was in een tweestrijd om de eerste plaats verwikkeld met Eline Roebers en uitgerekend Vadim was in de zevende ronde de tegenstander van Eline. Bij winst van Vadim en een misstap van zijn clubgenoot zouden zelfs nog vijf spelers gedeeld eerste kunnen worden.

Daar waar het hele toernooi vooral hoogtepunten kende voor de ASV-ers lukte het gisteren niet om nog een keer te vlammen. Saša overzag tegen Job Verheul een combinatie die zetherhaling en daarmee remise afdwong. Vanaf dat moment was de hoop gevestigd op Vadim. De ASV-er kwam tegen Eline met een kleine plus uit de opening, dus die hoop was gerechtvaardigd. Eline wist zich echter in het vervolg van de partij aan de druk van Vadim te ontworstelen. Ze nam de aanval over en won het duel. Daarmee eiste Eline Roebers de titel voor zich op. Voor Saša restte een uitstekende tweede plaats met 5,5 punt. Het zuur van de gemiste titelkans werd ruimschoots gecompenseerd doordat Saša zich plaatste voor het EK tot 18 jaar in Antalya.

Voor Vadim restte een met Machteld van Foreest, Duncan Klaren, Khoi Pham en Thijs van Dam gedeelde vijfde plaats.

Het NJSK begon afgelopen zondag op de verjaardag van Vadim. Als verjaardagscadeau kreeg de ASV-er in Onno Elgersma een van de sterkste spelers in het deelnemersveld. En die was ook nog eens niet van plan om cadeautjes weg te geven, wat hij later in het toernooi wel een paar keer deed. In de tijdnoodfase besliste een vrijpion ten nadele van Vadim. Saša had in de openingsronde weinig problemen met Jurriaan Boeren. Stukwinst beslechtte het pleit. In ronde 2 begon zich het goede toernooi van de ASV-ers dat zou komen af te tekenen. Saša wist Onno Elgersma in het nauw te brengen. Uiteindelijk moest hij in een eindspel met ongelijke lopers in remise berusten. Deze partij toonde aan dat Saša met de besten mee kon, dus dat beloofde nog wat. Vadim herstelde zich goed van zijn nederlaag uit de eerste ronde. En dat deed hij op karakter. Zijn ietwat frivole spel leek afgestraft te worden door Jurriaan Boeren, maar Vadims volhardendheid werd beloond met een vol punt. In de derde ronde wonnen beide ASV-ers. Saša profiteerde van een verkeerde keuze van Arthur Maters. De voormalig clubgenoot werd vastgezet en bleef volkomen kansloos. Vadim was tegen Max Hooijmans handiger met zijn stukken en combineerde naar winst.

Na drie ronden ging Machteld van Foreest zonder puntverlies aan de leiding. Saša en Eline Roebers volgden op een half punt achterstand. Direct daarachter zat drie spelers met 2 punten, waaronder Vadim. Na de derde ronde was er tijd voor ontspanning. De deelnemers trokken een andere zaal in voor het voetbaltoernooi. Daarin waren de ASV-ers ook al succesvol. De finale eindigde in een penaltyserie en die werd gewonnen door het team van Saša en Vadim.

Na al die beweging ging het de volgende dag verder met de belangrijke vierde ronde. Aanhaken of afhaken was het motto. Eline Roebers klopte op overtuigende wijze koploper Machteld van Foreest. Saša kwam samen met Eline aan de leiding. In een knap gespeelde partij tegen Khoi Pham leek de ASV-er snel beslissend voordeel te hebben. Na een onnauwkeurigheid kwam Khoi Pham terug in de partij. Saša liet zien over de goede mentaliteit te beschikken, want hij knokte zich terug naar een gewonnen positie. Vadim profiteerde van een fout van Job Verheul. Na materiaalwinst was de zege snel daar.

In de vijfde ronde stond het treffen “ASV-de sterkste meisjes van Nederland” op het programma. Saša ging een prachtig gevecht aan met Eline. Beiden hadden zich goed voorbereid en al snel restte een eindspel met aan beide kanten een loperpaar en zes pionnen. Daarin maakte Saša met loperruil een verkeerde keuze, maar opnieuw bleek de ASV-er uit het goede hout gesneden. Ook na pionverlies liet Saša zich niet uit het veld slaan en toen Eline niet de beste voortzetting speelde, was Saša er als de kippen bij om remise af te dwingen. Vadim en Machteld vermaakten het publiek ook al enorm. Aanvankelijk was het beste van het spel voor Vadim met een gezonde pion extra. Na een onnauwkeurigheid van Vadim nam het Machteld het initiatief over. Ineens stond de koning van Vadim na een kwaliteitsoffer van Machteld in het midden niet meer veilig. Met vaste hand speelde Machteld haar voordeel uit. Er kwam slechts een half punt uit deze ronde, maar voor de neutrale kijker was het waarschijnlijk de leukste en spannendste ronde om te volgen.

In de zesde ronde ging de tweestrijd tussen Saša en Eline door. Saša werd aan de tand gevoeld door Machteld van Foreest. Onze clubgenoot wist met een grootscheepse ruil ruimtenadeel op te heffen en af te wikkelen naar een beter eindspel. Al snel gingen er de nodige pionnen af bij Machteld en was de winst daar. Eline Roebers won na een blunder van Duncan Klaren ook haar partij en zo stond het leidende duo samen op 5 punten. Vadim gaf tegen Tycho Bakker een kwaliteit om de activiteit van zijn tegenstander te neutraliseren. Hij had goed gezien dat een sterk paard de doorslag zou gaan geven. Met vaste hand voerde Vadim het voordeel tot winst. Met vier punten bleef hij zo in de race voor een hoge klassering.

Het toernooi eindigde voor de ASV-ers dus met een tweede en een vijfde plaats. Saša en Vadim kregen ons deze week op het puntje van de stoel om hun verrichtingen te volgen. Wat was het mooi en wat was het spannend. Jammer dat William Shakhverdian er vanwege schoolwerk niet bij kon zijn. Het was nu al een uniek NK, maar met drie ASV-ers in het 16 deelnemers tellende veld was het wel heel bijzonder geweest. En nu gaan we aftellen tot het EK!

Alles over dit NK is te vinden op http://www.njsk.nl

Scroll naar boven