KNSB-beker: ASV bekert verder

In de tweede ronde van de KNSB-bekercompetitie lootte ASV tegen OSV uit Oss.
De Ossenaren, die ook wel de oneerbiedige naam de Messentrekkers dragen, wisten in de eerste ronde te winnen van het bekende SMB uit Nijmegen.
Op dinsdag 29 november mocht Saša de loting voor de kleur verrichten. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat wij in de veronderstelling leefden dat het bezoekende team met wit op de oneven borden zou spelen. Met een simpel handgebaar wist Saša onze urenlange voorbereiding te niet te doen. Dus zwart op de oneven borden!

Onder het motto “Never change a winning team” nam om iets over acht het Brabantse kwartet plaats tegenover Saša Albers, Peter Boel, Dirk Hoogland en Tom Bus.
Lange tijd stond de 0-0 op het scorebord. Op bord 1 verraste Saša de sterkste speler van OSV, Fred Hallebeek, met een moderne variant van de Caro-Kann. Na jaren geen Open Spaans tegen zich te krijgen kreeg Peter Boel voor de tweede keer binnen vier dagen dezelfde variant op het bord. Peter kwam een tikkeltje beter uit de opening. Henk van der Wijst speelde een Jobava-Prié-systeem tegen Dirk. De witspeler zette de partij origineel op en rokeerde lang. Dirk kwam met een vroege actie op de damevleugel en hield nog in het midden waar zijn koning een veilig plekje kon vinden. Na een Reti-opening kreeg Tom iets  prettiger spel vanwege zijn centrumoverwicht.
Wat nu als het 2-2 wordt?  Valt dan het laatste bord af? Moet er geloot worden? Of wordt er dan gevluggerd? Hier hadden we geen afspraken over gemaakt.

Na twee uur spelen leken de kansen bij Saša gelijk, de stelling van Peter was verdacht, bij Dirk was de stelling te scherp om een objectieve beoordeling te geven terwijl Tom beter kwam te staan maar meer ook niet.
Vrij snel hierna kwam op twee borden een kentering. Nico Schouten, de tegenstander van Peter, is in 2014 Europees kampioen 65+ geworden en is daarnaast bij de meeste mensen bekend als activist bij Stop de Neutronenbom (1977). Vandaag plaatste hij een boobytrap waarmee Peter de kwaliteit verloor. Dirk had inmiddels het stukoffer van wit geaccepteerd maar moet als prijs hiervoor een binnenvallende dame betalen.  Dit zag uit als één winst en één verlies.
De stelling van Saša werd ook moeilijker te beoordelen. Weliswaar lukte het Saša om Harry te laten oprukken naar h3, maar Hallebeek had de vrijpion Barry die vrij baan leek te hebben. Tom stond nog steeds beter, maar meer ook niet.

De eerste uitslag op het scorebord werd door Dirk aangetekend. De witte aanval liep dood en Dirk won snel in de tegenaanval met Lg5. Peter vocht voor wat hij waard was, maar de 77-jarige opponent speelde het eindspel technisch sterk uit (1-1).
Het eindspel op bord 1 werd steeds complexer. Activiteit en snelheid speelden een grotere rol dan materiaalvoordeel. Hallebeek offerde zijn loper maar kreeg daar een sloot van pionnen voor terug. Uiteindelijk bleek de puntendeling de terechte uitslag.
Tom gebruikte zijn ruimtevoordeel om een aanval op de damevleugel als koningsvleugel te combineren. Zwart kon zijn verdediging niet meer organiseren en legde zijn koning om.

Hiermee werd een verdiende en zwaar bevochten 2,5-1,5 overwinning geboekt.

Verslag: Tom Bus

Scroll naar boven