KNSB-competitie: ASV 3 speelt knap 1-1 tegen Amersfoort op de onderste borden

Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend. Ik had er wel moeite mee. Mag ik volgende maand uit een ander vaatje tappen en vanuit een waarderend perspectief verslag doen? – Wouter Abrahamse, verslag ASV 4 vorige ronde

Goed idee, Wouter! Niks negativiteit, maar louter waardering. Dat is goed voor de mens.
Het was rustig in de groepsapp in de aanloop naar de wedstrijd van ASV 3. Dragende spelers als Jan en Johan werden bereid gevonden om mee te gaan naar verre uitwedstrijden (waar ze opvallend snel wonnen), onze soigneur Fred deelde mee welk leuk restaurantje hij dit keer voor ons uitgezocht had, maar verder heerste er blijkbaar een soort gezonde wedstrijdspanning. Het ging dan ook om de wedstrijd tegen SG Amersfoort, het op rating veruit sterkste team en koploper van klasse 3C, gedeeld met ons.
Op bord 8 speelde onze invaller Quirine (1744). Quirine had weinig geschaakt de laatste jaren, en had bedacht dat ze haar lidmaatschap van de club dan ook wel kon opzeggen, de donderdagavond kwam ook wel erg slecht uit. Daarmee had ze buiten onze onvolprezen voorzitter Erik gerekend, die dat natuurlijk niet kon toestaan en haar uitlegde dat ze dan veel beter een vaste plek in een zaterdagteam kon hebben (normaal in ASV 5).

Quirine speelde met wit tegen een tegenstander met een rating van maar liefst 1989 een solide opening. Beide spelers ontwikkelden, bouwden de spanning in het centrum steeds meer op, en hielden dat ook zo zodat de stelling flink ingewikkeld werd. Toen haar tegenstander vervolgens een enigszins dubieus stukoffer voor twee pionnen pleegde kwam Quirine op het lumineuze idee een remiseaanbod te doen, dat werd aangenomen.  Zo kan het dus ook.

Onze andere held Toon bereidt zich altijd grondig voor. Waar de rest van de groepsapp zich bezighoudt met restaurants en hoeveel tijd we kunnen doorbrengen op terrassen, is Toon op zoek naar alle partijen van elke 1700-speler die ooit in het team van de tegenstander gespeeld heeft, misschien in een oud clubblad? Niet nodig dit keer: alle spelers in het team van Amersfoort zijn eenvoudig te vinden in de databases.

Toon (1897, zwart tegen een tegenstander met 2043!) had een scherpe partij en moest erg voorzichtig spelen om niet in de vele voetangels en klemmen te trappen. In tijdnood miste wit 36 gxf5 waarmee hij had kunnen winnen. Zwart had op zet 12 de keuze uit meerdere andere betere voortzettingen, bijvoorbeeld Tfe8. Op de 15e 17e en 18e zet miste zwart een aantal alternatieven. Met 28…g5 had zwart de volledige controle op de stelling kunnen krijgen. Op het einde in de tijdnoodfase had Toon “een mazzeltje” (gewoon goed gezien natuurlijk) en kon met eeuwig schaak ontsnappen.
En zo speelde het team op de onderste borden 1-1, tegen een flink ratingoverwicht. Een puike prestatie!
Restaurant MeeM heeft prima burgers en ze weten nog precies wat sommige mensen die er maanden eerder waren destijds besteld hadden, toch knap.

Een puur waarderend perspectief, ik had er wel moeite mee. Mag ik volgende maand uit een ander vaatje tappen en weer wat sarcasme en cynisme bijmengen? Dan wordt het ook weer mogelijk de rest van het team in het verslag te noemen.

Verslag: Remco Gerlich

Scroll naar boven