In memoriam Ton van Eck

Op 21 juni 2021 is op 59-jarige leeftijd overleden Ton van Eck.

Het overlijden van Ton van Eck is een groot verlies voor zijn schaakvrienden van ASV. Ton was van 2007 tot begin 2014 lid van onze club. Bij de start van seizoen 2019-2020 pakte Ton de draad weer op. Toen hij vier partijen gespeeld had, werd Ton ziek. Alle energie was nodig in zijn strijd om de ziekte te overwinnen. Daardoor kon hij de clubavonden niet meer bezoeken.

Ton van Eck was een welbespraakt mens met brede interesses. Als hij voor of na zijn partij aan de bar stond, dan bond hij de mensen in zijn omgeving. Graag ging hij de discussie aan. Ieder thema paste hem daarbij. Die veelzijdigheid was ook zichtbaar in zijn leven. Ton runde sinds 2014 een eigen uitgeverij. Rond die tijd startte hij ook als docent op de HAN. Verder was hij blogger. Vele fantastische columns van Tons hand, vind je op www.dagtaak.org. In 2015 werd hij benoemd tot ‘Blogger des Vaderlands’. Ton stond ook mede aan de basis van de uitgave van ‘A Tempo Magazine’, een blad waarin de thema’s muziek en schaken de boventoon voerden. En zo was er nog veel meer. Zoveel, dat hij in 2014 zeer tegen zijn zin in moest stoppen met schaken. De agenda liet het niet meer toe.

Ton bleef wel meespelen in het online ASV-team. Kortgeleden schreef hij vanaf zijn ziekbed aan zijn teamleider: “Zolang het nog kan blijf ik mijn zetten doen. Mijn hoofd werkt nog, mijn lichaam nog niet meer. Ik hoop alle competitiewedstrijden nog af te kunnen ronden.” Dat laatste lukte niet. Afgelopen zondag speelde hij zijn laatste zetten. Een dag later overleed Ton.

Zijn immer positieve instelling en de schittering in zijn ogen na een mooie winstpartij zullen we voortaan moeten missen. Net zoals zijn vaak humoristische verhalen. Het is een groot verlies dat we daar, veel te vroeg, niet meer van kunnen genieten.

Ton, we zullen je missen.

Rust in vrede.

Scroll naar boven