In Memoriam: Frans Berben

Op 4 mei 2022 is Frans Berben op 68-jarige leeftijd overleden. Met het overlijden van Frans Berben verliest ASV een groot schaakliefhebber. Frans werd begin 2018 lid van onze club. Hij sloeg geen clubavond over en speelde wekelijks zijn partij in de interne competitie. Ook sloot Frans zich aan bij de lessen voor beginnende clubspelers. Na anderhalf seizoen bij ASV werd Frans ziek. Een ziekte die Frans aanvankelijk overwonnen had, keerde in alle hevigheid terug. Alle energie was nodig in zijn strijd om de ziekte te beteugelen en daardoor moest Frans zijn zo geliefde schaakavond steeds vaker laten schieten. Als het echter maar enigszins kon, dan was Frans echter van de partij bij de schaaklessen. Dit seizoen ging zijn gezondheid snel achteruit. Daardoor kon hij de clubavonden niet meer bezoeken.

Frans Berben had voordat hij vier jaar geleden bij ASV kwam lang geleden in Zuid-Limburg geschaakt. Het schaken liet hem niet los en toen zijn werkzame leven bij Rijkswaterstaat erop zat, pakte hij het clubschaak bij ASV weer op. Frans genoot van zijn partijen, maar meer nog van het praatje achteraf. Samen met zijn tegenstander de partij analyseren en kijken bij andere partijen vond hij prachtig. Toen het spelen voor Frans te vermoeiend was, kwam hij trouw naar de schaaklessen. Samen over schaakstellingen praten en de beste zet verzinnen vond hij misschien nog wel mooier dan zelf een partij spelen.

Schaken was niet de enige passie van Frans. Hij was een verdienstelijk schilder. Zijn schilderijen hadden vaak water als thema. Het water dat ook in zijn werk een centrale plaats innam. Ook had Frans een grote hoeveelheid Meccanospeelgoed verzameld.

Frans was een creatieve man. We zullen zijn vindingrijkheid op het schaakbord moeten missen. Frans kwam al een poosje niet meer op de clubavond, maar nu is zijn lege plek daar definitief geworden. Herinneringen aan een rustige en vriendelijke clubgenoot blijven.

Frans, we zullen je missen.

Rust in vrede.

Scroll naar boven