Bambi op het ijs

Het blijft een gemis om elkaar niet elke donderdag te ontmoeten op onze wekelijkse clubavond. Aan de andere kant moeten we niet teveel stil staan bij wat niet kan en vooral genieten wat nog wel mag. En dat is bij ASV met veel onlineschaak, regelmatig een nieuw schaakprobleem op de website, een online schaakles en ASV-Nieuws op de site nog best veel.

Het onlineschaken zat al in de lift, maar door de Coronacrisis leven we eigenlijk vooral nog online. Daar profiteert het onlineschaken ook van. Velen van ons doen de eerste online stappen op het schaakbord. Het voelt nog een beetje als Bambi op het ijs, maar als je een paar keer meegedaan hebt, wordt het vertrouwd. Daar waar online wereldwijd al heel veel geschaakt wordt, merken we dat ASV-ers toch vooral bordschakers zijn. Voor veel clubgenoten is het even zoeken, maar gelukkig zijn de meer ervaren internetschakers altijd bereid andere ASV-ers even het benodigde zetje in de rug te geven. Die hulpvaardigheid is mooi om te zien.

ASV organiseert intussen zes internettoernooien per week verdeeld over drie momenten. Op zondagmiddag om 13.00 uur (rapid, 15 minuten + 10 seconden per zet) en 13.15 uur (snelschaak, 3 minuten + 2 seconden per zet), hetzelfde doen we op dinsdag- en donderdagavond (20.00 uur rapid en 20.15 snelschaak). We organiseren deze toernooien niet om prijzen te kunnen winnen. Het  gaat uitsluitend om het vertier en het schaakplezier. Even anderhalf, twee uur je clubgenoten ontmoeten op het schaakbord.

De eerste twee toernooien kondigden we maar kort van tevoren aan. Daardoor werd het een aarzelende start. We zijn op donderdag 19 maart gestart met een snelschaaktoernooi van 5 minuten + 5 seconden. 16 ASV-ers verschenen achter het bord, waarvan 14 het toernooi uitspeelden. Gerben Hendriks was duidelijk geroutineerder op het beeldscherm dan menig clubgenoot. De teamleider van ASV 5 won het toernooi dan ook met 5 uit 6. Benjamin Brandt en Anne Paul Taal bleven een half punt bij hem achter. Vadim van Kuijk en Marco Braam deden het met 4 punten ook verdienstelijk. Rik de Lange eindigde met 50% in de top zes. Voor sommigen was het speeltempo te snel en dat was reden om op zondagmiddag 22 maart een rapidtoernooi te organiseren. Tien ASV-ers kwamen online en daar waren ook weer enkele nieuwe internetspelers bij. Opnieuw was Gerben Hendriks de sterkste met 3½ uit 4. André van Kuijk en Benjamin Brandt scoorden 3 punten. Theo Koeweiden kwam met 2 punten nog in de top vier.

Na die zondag was wel duidelijk dat we bij ASV zeker twee doelgroepen hebben in het onlineschaak, de snelschakers en de rapidspelers. We besloten dus voor de “clubavond” op 26 maart maar eens een experiment te doen van twee toernooien op hetzelfde moment. En dat werkte met 18 snelschakers en 7 rapidspelers goed. Bij het snelschaken werd de hegemonie van Gerben Hendriks doorbroken. Jan Knuiman deed voor het eerst mee in een ASV-toernooi en dat bleef niet zonder resultaat. Met 6 uit 7 werd onze Huissenaar overtuigend winnaar. Anne Paul Taal en Koen Maassen van den Brink bleven een punt op Jan achter. Dirk Hoogland en Gerben Hendriks scoorden 4½ punt. In het rapidtoernooi was Désiré Fassaert  de winnaar met 2½ uit 3. Kees van Keulen zal zich met remises tegen Désiré en tegen René van Alfen en een tweede plaats met 2 punten de morele winnaar voelen. Ook René van Alfen en Ton van Eck kwamen tot twee punten.

Het onlineschaak leverde de eerste tien dagen veel positieve reacties op. En uiteraard ook weer verzoeken. Het speeltempo 5 minuten + 5 seconden is voor de echte snelschakers te langzaam en voor de niet-snelschakers te snel. Daarom verhogen we het speeltempo naar 3 minuten + 2 seconden. Ook was er het verzoek om eerder te weten wat de schaakmomenten zijn. In de tweede alinea hebben we de tijden al vermeld.

De onlineclub Arnhemsche  SV telt intussen bijna 50 leden. Een deel daarvan heeft nog niet meegedaan, maar dat komt ongetwijfeld komende week. En een deel van de ASV-ers schaakt nog niet online. We roepen iedereen op om dat toch een paar keer te proberen. In het begin maak je de meest vreemde uitglijders, maar als je wat ervaring opgedaan hebt, wordt het echt leuk. En het is voor het plezier, dus wat heb je te verliezen?

Samen is leuker! Doe jij ook mee?

Scroll naar boven