ASV schaakt door!

Komende dinsdag zal er meer duidelijk worden over de Coronamaatregelen van de overheid. De KNSB werkt op dit moment in NOC/NSF-verband aan richtlijnen voor het herstarten van de schaakactiviteiten ingeval de overheid daar (beperkt of vanaf een bepaalde datum) groen licht voor zou geven. Met name de 1,5 meter-samenleving is in dat kader een ingewikkeld verhaal bij schaken en eigenlijk bij vrijwel elke sport. Speculeren op een mogelijk vervolg doen we niet. We kijken er enorm naar uit om jullie allemaal weer in ons clublokaal te ontmoeten, maar nog meer wensen we jullie allemaal een goede gezondheid. En daar gaan we ook bij een eventuele herstart van onze activiteiten niet lichtvaardig mee om.

Externe competitie
Zoals jullie uit eerder berichten weten, zijn de competities voor de teams geannuleerd. De KNSB heeft  op haar site de spelers met de beste scores gepubliceerd. We zijn er trots op dat er twee ASV-ers tussen staan. https://schaakbond.nl/nieuws/new-chess-topscorers-knsb-competitie. We zullen aan de externe competitie van dit seizoen nog aandacht besteden in En Passant. Als meer duidelijk is hoe de schaakwereld aan een herstart van de activiteiten kan beginnen, dan zullen we ook met de voorbereidingen op de nieuwe teamcompetities beginnen. Het zal zeker niet voor half mei zijn dat we jullie gaan vragen of je weer in één of twee competities wil meespelen.

Schaaktraining
Pascal  Losekoot geeft ook komend weekend weer schaaktraining op internet. Een aantal ASV-ers doet trouw mee en van hen horen we enthousiaste verhalen. Ik kan jullie alleen maar oproepen om een keer mee te doen. Het is gratis! Ervaar het een keer voordat je oordeelt dat online-schaaktraining niets voor je is. Alles over de trainingen van Pascal vind je op zijn site https://www.schaaktraining.nl/

Het programma voor dit weekend luidt:
Zaterdag 18 april
11 uur: Loperpaar – rating 1500-1800 
Twee lopers zijn doorgaans sterker dan een paard en een loper of twee paarden. Maar is dat ook altijd zo? Wat is de beste manier om het loperpaar te benutten? Aan de hand van voorbeelden gaan we hierop in!

13 uur: Voorbereidende zetten – rating onder de 1600
Met dubbele aanval, penning en aftrekaanval kan je veel materiaal en partijen winnen!
Met een voorbereidende zet, zoals lokken, jagen en richten kan je deze trucs nog vaker in de praktijk brengen!

Zondag 19 april
14 uur: Klein plan: pionnenstructuur – rating onder de 1600
We kijken naar plannen om je pionnenstructuur te verbeteren of die van je tegenstander slechter te maken. Wanneer zijn dubbelpionnen slecht en wanneer niet? En hoe maak je gebruik van een slechte pionnenstructuur?

De ratings zijn een indicatie, om een idee van het niveau van de les te geven.

ASV-Nieuws
De deadline voor de komende ASV-Nieuws is 7 mei a.s. De eerste kopij is binnen bij de redactie, maar hou je niet in. Je clubgenoten lezen graag over je schaakbelevenissen van vroeger dagen. Uiteraard kun je ook over je onlineschaakbelevenissen van de laatste weken schrijven. Goed nieuws over de fragmentenrubriek. Het eerste schaak is over de dam. Ik kijk er al naar uit wat ik de komende week in de mail vind. De verschijning van het maartnummer van ASV-Nieuws werd enorm gewaardeerd. Dat zal ook voor het meinummer gelden. Laten we elkaar dat leesplezier gunnen en draag met een artikeltje bij daaraan bij. In deze tijd dat we elkaar niet zien, is het goed dat we van elkaar lezen!

Online-schaken
De afgelopen weken liep de deelname aan de toernooien sterk terug. Afgelopen donderdag hebben we echter bij het snelschaken door een verandering in de toernooivorm en het speeltempo weer een opleving weten te bewerkstelligen. Dus daar gaan we mee door. Wel stoppen we met de toernooien op de zondagmiddag. Het schaken verliest het dan echt van de wandelingen en fietstochten. Het spoorboekje is de komende tijd:

Dinsdagavond 20.00 uur Rapidschaak met bedenktijd 15 minuten + 10 seconden per zet. In principe 4 ronden.
Dinsdagavond 20.15 uur Snelschaak met bedenktijd 5 minuten (zonder increment). We spelen een Arenatoernooi *.

Donderdagavond 18.30 uur Cursistentoernooi (uitsluitend voor de cursisten van de beginnersgroepen) 2 ronden rapidschaak.
Donderdagavond 20.00 uur Rapidschaak met bedenktijd 15 minuten + 10 seconden per zet. In principe 4 ronden.
Donderdagavond 20.15 uur Snelschaak met bedenktijd 5 minuten (zonder increment). We spelen een Arenatoernooi *.

* Een Arenatoernooi heeft als verschil met het Zwitserse toernooi, dat je na afloop van je partij niet hoeft te wachten tot alle spelers klaar zijn. Je kunt zelf je volgende partij beginnen. De speelduur is 1,5 uur. Naast de punten voor overwinningen en remises krijg je bonuspunten voor een aaneengesloten reeks van zeges. Je kunt tussen 20.15 uur en 21.45 uur instappen en uitstappen, dus je hebt maximale vrijheid om mee te doen.

Boek
Na zijn fantastische eerste boek ‘Move First, Think Later’ heeft onze trainer van de Topgroep, Willy Hendriks, een tweede boek geschreven. Vandaag kwam ‘On the Origin of Good Moves’ uit.

https://www.newinchess.com/on-the-origin-of-good-moves?fbclid=IwAR1dXrQdU5r-GXxjVun9O490tohMT7_wmW_cMAquD14kLvVDIb95pMNJe_4

Wij feliciteren Willy met een ongetwijfeld weer prachtig schaakboek.

Scroll naar boven