Verrassingen in openingsronde OSKA

In 2002 begon ASV aan een traditie. Elk jaar in het eerste weekend van september werd er in een weekendtoernooi gestreden om de Open Arnhemse schaaktitel. Dat gebeurde in de prachtige zaal van het grand-café in het Lorentz Ondernemerscentrum. Op het hoogtepunt telde het toernooi 150 deelnemers. Mede door de drukte op de schaakkalender zakte het deelnemersaantal met de jaren met als dieptepunt in 2019 toen er slechts 66 schakers naar Arnhem kwamen. Het echte dieptepunt kwam echter nog toen in 2020 en 2021 het toernooi door corona niet gespeeld kon worden.

We zijn blij dat het toernooi dit jaar weer terug is op de kalender. Alles is echter wel anders. Het toernooi is nu in het laatste weekend van september en we hebben van locatie moeten wisselen. Al moet gezegd worden dat de sportzaal van ons clublokaal in Dagbesteding Het Pleijwerk ook een prima plek is om te schaken. Nieuw is ook de mogelijkheid om 2 byes op te nemen in de eerste vijf ronden i.p.v. één in de eerste vier ronden. Die optie blijkt zonder meer succesvol, want er wordt heel veel gebruik van gemaakt.

Het toernooi ging vrijdag van start met 77 deelnemers en dat aantal lag aanvankelijk omstreeks de 90, maar een niet te stoppen reeks afmeldingen deed het aantal slinken. Door de bijna 30 byes werd de strijd geopend met een kleine 50 schakers.

Groep A
Topfavoriet is Willy Hendriks. Hij begin echter met een bye, zodat de strijd aan het topbord ging tussen Tobias Hendriks en Tjark Vos. Eerstgenoemde verraste begin september vriend en vijand door tweede te worden in het weekendtoernooi van Goirle. En ook in Arnhem heeft de speler van Aartswoud grote plannen. Opponent Tjark Vos werd ondanks een nadelig ELO-verschil van ruim 200 punten verslagen. Oud-ASV-er Kasper Uithof zorgde voor de tweede verrassing door Martijn Pauw op remise te houden. De drie ASV-ers die achter het bord verschenen wonnen hun partij. Saša Albers versloeg Wageningenspeler Bram de Vries. Rik Roelofs was te sterk voor Julian Oskam en Ruben Hogenhout klopte Anjo Andringa. Barth Plomp deelde het punt als ‘joker’ met Jetse Schoffelmeer.


Groep B
In de tweede groep waren de ASV-ers beduidend minder succesvol. De grootste verrassing kwam echter wel van een clubgenoot. Theo Koeweiden keerde ijzersterk terug van een gedwongen schaakloze periode. De sterk Wim Gielen moest eraan geloven. Ook Maksym Zhezharia won zijn eerste partij. Chia-Yun Liu werd slachtoffer van zijn dadendrang. Nico Schoenmakers opende met winst tegen Josephine Damen. Nederlagen waren er voor Rik de Lange, André van Kuijk en Kazem Mollahosseini. Rik moest buigen voor titelkandidaat Léon Niemeijer. André verloor van Henri Jansen en Kazem kon niet op tegen de sterkere Daniël Aziz. De op papier sterkste speler Pim Blijlevens begin met een bye.

 

Scroll naar boven