Update: geen schaken tot 1 september

We zijn weer een week verder. De wereld ziet er sinds vorige week een fractie anders uit. Er is uitzicht op versoepeling van de maatregelen met de nadrukkelijke toevoeging “als dat kan”. Dat zal steeds kort voor de aangekondigde datum besloten worden. Als dat spoorboekje gevolgd kan worden, dan zou het zo kunnen zijn dat op 3 september 2020 onze eerstvolgende clubavond is. Dat zal dan ongetwijfeld schaken met aanvullende richtlijnen worden. Zeker is in ieder geval dat we dit seizoen geen clubavonden meer kunnen organiseren. Dat  spijt ons zeer. In de eerste plaats natuurlijk, omdat we daardoor zoveel schaakavonden hebben moeten missen. Maar ook het abrupte einde aan de directe contacten met schaakvrienden hakt er nogal in.

Interne competitie
Het bestuur is zich aan het beraden hoe we omgaan met de niet afgeronde interne competitie, bekercompetitie, rapidcompetitie en het niet gespeelde snelschaakkampioenschap. De verwachting is dat daar op zeer korte termijn uitsluitsel over komt.

Externe competitie
Ook zijn we aan het bekijken wat de invloed van eventuele richtlijnen is op de externe competitie. We moeten immers voor 1 juli het aantal zaterdagteams opgeven en voor 1 augustus het aantal avondteams. Voordat we de leden benaderen voor de deelname in een team, willen we proberen nog wat duidelijker te krijgen onder welke richtlijnen de competitie gespeeld moet worden. Zo die duidelijkheid nu al te krijgen is. Het is in ieder geval helder als de afstand tussen de borden groter moet worden, dat er dan minder wedstrijden in de zaal passen. En dat geldt zeker ook voor de combinatie interne combinatie en teamwedstrijden op dezelfde avond. Ook daar zullen we jullie op een later moment over informeren.

En Passant
Op 7 mei is En Passant 13 uitgekomen. Zie En Passant 13

ASV-Nieuws
De redactie van ASV-Nieuws is op dit moment druk met het samenstellen van het meinummer van ASV-Nieuws. Ik kreeg enthousiaste reactie van de redactie over de hoeveelheid aangeleverde kopij. Zodra het nummer online staat, zullen we de leden een berichtje sturen. Voor de verspreiding hanteren we de inventarisatie die we voor het maartnummer gedaan hebben. De drie smaken waren alleen online lezen, online lezen en later een papieren exemplaar en alleen een papieren versie.

Heeren van Aemstel Terrasschaaktoernooi
Ook het laatste toernooi van de kalender van dit seizoen is geschrapt. Het terrasschaaktoernooi zal op 5 juli geen doorgang vinden. Mochten de maatregelen aan het eind van de zomer zover versoepeld zijn, dat het alsnog mogelijk wordt om het Terrasschaaktoernooi op een later moment te organiseren, dan laten wij dit direct weten.

Kaart
We hebben eind april aan alle leden een kaart gestuurd. Op de kaart staan vijf schaakstellingen met een opdracht. We zullen voor het oplossen van de puzzels wat prijsjes beschikbaar stellen. Je kunt je oplossingen mailen aan ASVschaken@gmail.com. Insturen kan tot 22 mei aanstaande.

Nog meer puzzels
Op de site van het Max Euwe Centrum ontdekten we een puzzelcompetitie. Net als op de site van ASV verschijnt daar regelmatig een nieuwe probleem. https://www.maxeuwe.nl/index.php/activiteit/blijf-thuis-schaakpuzzels Hopelijk beleven een aantal ASV-ers daar plezier aan.

Schaaktraining online
Pascal Losekoot biedt ook komend weekend weer trainingen aan. Kijk voor alle informatie op zijn site https://www.schaaktraining.nl/online/

Het programma van komend weekend luidt:
Vooraf aanmelden is noodzakelijk, gebruik onderstaande links!

Zaterdag 9 mei
11 uur: De Mataanval – rating 1500-1800 
Het doel van het schaakspel is: matzeten. We kijken naar spectaculaire mataanvallen van beroemde schakers èn kijken hoe ook jij succesvol op mat kunt spelen.

13 uur: De kleine kwaliteit (rating < 1600)
Meestal zijn twee lichte stukken beter dan een toren en een pion. Maar waarom? En wanneer? Aan de hand van voorbeelden gaan we hiermee aan de slag, en wellicht spelen we ook een stelling tegen elkaar uit…

Aansluitend: Experiment uitspelen stelling(en) Uitleg staat op de site van Pascal.

Zondag 10 mei
14 uur: Verdedigen tegen mat (rating < 1600)
In deze training extra aandacht voor het zien van dreigingen èn de beste manier van verdedigen. Ook de tegenaanval zal zeker langskomen!
De ratings zijn een indicatie, om een idee van het niveau van de les te geven.

Scroll naar boven