SOS-competitie: Nieuwkomers helpen ASV 6 aan zege op De Kameleon 1

Dinsdag 2 november trokken we met ons team ASV 6 naar Terborg voor de wedstrijd tegen Kameleon 1.

Helaas hadden drie teamgenoten (uit een team van zeven) moeten afzeggen, waardoor twee invallers met ons meetrokken, wat resulteerde in een team bestaande uit twee ervaren krachten en vier die nog maar heel kort lid zijn van ASV en voor het eerst in clubverband schaken. Het leverde een prachtige strijd op.

Om 21.14 uur eindigde de strijd van Peter Kappert met zwart op het vijfde bord. “Na de opening was de dreiging op mijn K al fors aanwezig, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Toen mijn tegenstander dacht de stelling te kunnen openbreken, maakte hij een fout. Ik kreeg een T cadeau, omdat de pion, waarmee hij had willen terugpakken, niet aan de kant kon. Het zou mat op de achterste rij hebben opgeleverd. Hierdoor was hij zo van slag, dat hij twee zetten later een simpele diagonale matdreiging miste.”

Om exact 22.00 uur volgde onze invaller Douwe Huijsmans, pas drie dagen lid van ASV, met wit op bord drie. “Het was een leuke pot, een strijd om de zwarte velden in de Caro Kann.” Zo harkte Douwe het tweede punt voor ons binnen. We hebben grote verwachtingen van hem.

Ik volgde om 22.10 uur met wit op bord 1, waar ik natuurlijk helemaal niet thuishoor. Een Siciliaan. In het middenspel ruilde mijn tegenstander de D’s, waar ik niet op had gerekend en waardoor ik een mindere pionnenstelling (met een geïsoleerde dubbelpion) overhield. Daarna zette ik de stelling vast en vervlakte het pionnenvoordeel voor wit. Op mijn voorstel remise.

Om 23.00 uur eindigde Gwénaël Paris op bord vier. “Met zwart, vroeg in de partij, een aanval op de Koningsstelling, waarbij ik een T en een pion won tegen een Paard. Genoeg aanvalskansen, maar door passieve zetten het voordeel uit handen gegeven.” Op voorstel van wit remise.

Om 23.03 uur was Hendrik van Buren, onze tweede invaller, met zwart (zijn voorkeur) op het tweede bord, klaar. “Ik kwam goed uit de opening. Dacht lange tijd beter te staan. Ergens is er iets fout gegaan. Toen bleek mijn tegenstander een sterke schaker te zijn. Ik kreeg geen kans meer.”

Er was toen nog één partij aan de gang, terwijl we een 3 – 2 voorsprong hadden. Zou Rens Nuwenhoud, met zwart op het zesde bord, de winst voor ons binnenslepen? “Spelend met zwart opende ik met de Caro Kann. Na een onorthodoxe opening vond ik mijn positie voordelig. Na mijn h-pion te hebben weggeblunderd, forceerde ik een D-ruil, waardoor de h-pion van wit werd verdubbeld. Deze bleken in het eindspel eenvoudige doelwitten, waardoor ik het punt binnenhaalde.” Daarbij beging de tegenstander een “aanraken-is-zetten-fout”, waardoor hij met de K moest zetten en pardoes mat ging. Maar Rens zou de winst toch hebben binnengesleept; het voorkwam alleen dat het heel laat werd.

Het was een mooie strijd. En zo zie je wat voor fraaie schaaktoekomst de nieuwkomers bij ASV nog kunnen hebben.

Verslag: Kees van Keulen

Scroll naar boven