SOS-competitie: Mooi slotakkoord van ASV 6

Op 8 april was er een gemeenschappelijke slotronde van de derde klasse D,en wel op ons vaste ASV-honk. Wij (ASV 6)  speelden tegen Theothorne 1, die nog kampioenskandidaat was. Op grond van de  ELO’s bij de eerdere rondes konden we op een 0 – 6 verlies rekenen. Gelukkig ging het iets anders en werd het een interessante vechtpartij.

Zoals al zo vaak dit seizoen hadden we een echte routinier en senior op het eerste bord, en een wat mindere op het tweede. De overige borden werden bezet door nieuwkomers bij ASV, die qua gemiddelde leeftijd vele tientallen jaren lager scoren. Het werd uiteindelijk 3 – 3, waarbij de punten door nieuwkomers op de laagste borden werden binnengesleept (0 – 3 op de eerste drie borden en alleen maar verlies op de andere). Dit belooft wat voor de toekomst. Om de gespeelde partijen nader te beschouwen, hieronder een korte beschrijving per partij.

Hendrik van Buren, op het eerste bord met zwart, schreef: “Een heerlijk spelletje. Mijn tegenstander bleek dezelfde leeftijd te hebben als ik. Het werd een scherpe, leuke partij. In de opening heb ik tamelijk zitten knoeien en dat wreekte zich in de rest van de partij. Ik verloor een pion en dacht zelfs remise te kunnen houden, maar met een mooie offercombinatie maakte wit een einde aan die hoop. Hij won nog een tweede pion.” Ikzelf zat aan het tweede bord met wit. Zwart zette de partij actiever op. In het middenspel verspeelde ik totaal onnodig een pion. Met een trucje won ik die pion terug en kreeg ik een ferme aanval op zijn K, maar mijn opponent had een betere pionnenstelling. Ik joeg zijn K met 2 T’s het halve bord over, maar kreeg hem niet mat. Toen hij een veilig plekje voor zijn K had gevonden, gaf zijn pionnenvoordeel de doorslag. Chris Zevenbergen op het derde bord met zwart: “Ik kwam goed uit de opening. Kort nadat ik een pion voorstond, raakte ik mijn Paard kwijt. Ik kon die achterstand niet meer goedmaken.”

Gwénaël Paris met wit op het vierde bord: “Een Spaanse partij met 4 Paarden op het bord. Zwart zette druk met een pionnenstorm op de Damezijde, maar dat gaf mij de kans door te breken aan de andere kant, wat de doorslag gaf.” Gwénaël werd daarmee de absolute topscorer van ons team. Rens Nuwenhoud op het vijfde bord met zwart: “Na de opening moest ik eerst mijn Damevleugel verdedigen. Vervolgens kon ik een succesvolle aanval op zijn Koningsvleugel uitvoeren en kwam ik een complete T voor. Dit bleek voldoende. En Peter Kappert op het zesde bord met wit: “Na een redelijk goede opening, Damegambiet afgewezen, gaf ik opeens een L weg. Wel kon ik hierdoor zijn L in mijn gebied opsluiten. Dus kreeg ik de verloren L met zeer veel moeite weer terug. Gelukkig werd de partij gewonnen door de speler die de op één na laatste fout maakte. En dit keer was ik dat. En als gebruikelijk was het allemaal weer perfect bij ASV georganiseerd.

Verslag: Kees van Keulen

Scroll naar boven