SOS-competitie: ASV 6 ten onder tegen Lochem 1

In de SOS competitie speelde ASV 6 op 15 januari uit tegen Lochem 1.

Op bord 1 speelde Gwénaël Paris (1433) met wit tegen Jan Haker (1822). In de Karo-Cann opening schoof Gwénaël de e-pion door. Na afruil van de dames hield wit een slecht te verdedigen pion in het centrum over. Toen zwart via een penning een tweede centrumpion kon slaan gaf wit op.(1-0)

Op bord 2 speelde Christiaan Zevenbergen (1436) met zwart tegen Theo van Beersum (1660). Christiaan past de Scandinavische verdediging toe met als nadeel dat de dame vroeg in het spel komt. Christiaan verzuimt de ongedekte pion op e4 te slaan, waarna de kansen gelijk zijn. Tijdens zijn aanval op de witte koningstelling ziet Christiaan een matdreiging over het hoofd. (2-0)

Op bord 3 speelde Theo van Lotringen (1253) met wit tegen Hans Dijkman (1407). Hans begon met een Franse verdediging. Theo speelde in de 4e zet de c-pion op, waardoor Hans op een pion voorsprong kwam. De geïsoleerde vrijpion op d4 was moeilijk te verdedigen. Door afruil in het centrum kreeg wit een geïsoleerde vrijpion op d6. Het opgeven van de pion op d4 maakte voor zwart de weg vrij om via een driedubbele paardvork een loper te winnen. Deze voorsprong bepaalde de winst. (3-0)

Op bord 4 speelde Chris Zevenbergen(1278) met zwart tegen Kees Beers (1510). Chris raakte vroeg in de wedstrijd een loper kwijt. Hij probeerde het de tegenstander nog moeilijk te maken door met zijn pionnen op te rukken. Helaas was dat niet genoeg. (4-0)

Op bord 5 speelde Bert Maas (1132) met wit tegen Derk Hilhorst (1203). Bert kreeg in het begin een beter stelling. In een moeilijk middenspel kreeg zwart materiaalvoordeel. Over en weer ontstonden matkansen, waarbij zwart aan het langste eind trok. (5-0)

Op bord 6 speelde Roald Vos (1200) met zwart tegen Joost Bal (0). Tot de 16e zet ging de partij gelijk op en op 17e zet kon Roald met een paard de witte pion op e4 slaan. Met een pion winst verzuimde hij echter zijn paard te ruilen voor het witte paard op d2. Wit kon hierna de aanval overnemen en omdat de witte stukken veel actiever stonden werd Roald steeds meer naar achteren gedwongen en verloor hij een stuk. Hij heeft nog lang tegengesparteld maar moest uiteindelijk opgeven. (6-0)
Lochem 1 bleek over de hele linie te sterk voor ASV 6.

Verslag: Theo van Lotringen

Scroll naar boven