SOS-competitie: ASV 6 scoort een half punt tegen Velp 2

In de SOS competitie speelde ASV 6 op 5 april uit tegen Velp 2.

Op bord 1 speelde Christiaan Zevenbergen (1667) met wit tegen Julian Hul (1843). Het devies van Christiaan was: stukken ruilen. Als resultaat waren na 10 zetten de dames, alle paarden en de zwartveldige lopers geruild, weldra gevolgd door de witveldige lopers en de eerste torens. Julian maakte geen gebruik van de mogelijkheid een dubbelpion op te lossen, waardoor hij een opening had voor zijn toren. (1-0)

Op bord 2 speelde Gwénaël Paris (1660)met zwart tegen Dries van Eijk (1829). Vanaf de start heeft wit een voordeel. De zwarte koning staat vast in het midden met een open c- en g-lijn. Wanneer in de 23e zet zijn dame vast gezet wordt op de achterste rij geeft Gwénaël op. (2-0)

Op bord 3 speelde John Bijlsma (1606) met wit tegen Lazio van Kuijk (1729). John opent met een Koningsgambiet. Om de rokadestelling van zwart te openen offerde John de kwaliteit. Hij dacht de kwaliteit terug te winnen, maar verloor zijn paard zonder de toren te kunnen slaan vanwege een dreigende aftrekschaak. (3-0)

Op bord 4 speelde Theo van Lotringen (1535) met zwart tegen André van Kuijk (1716). In antwoord op 1.d4 speelde Theo Koningsindisch. Na de korte rokade aan beide zijden en afruil van de witte paarden dreef zwart de zwartveldige witte loper in de hoek en werd de witveldige witte loper beperkt door eigen pionnen. Daar tegenover had zwart een sterk paard op d4. Het zwarte voordeel was echter niet genoeg om door de witte stelling te breken. (3½-½)

Op bord 5 speelde Bert Maas (1447) met wit tegen Kevin Deenik (0). In de opening kiest Kevin voor de Russische verdediging. Ondanks het verlies van een toren in de 16e zet was er in de 25e zet nog kans de partij te keren. Zwart kon niet meer rokeren en de witte rokadestelling was opengebroken. Kans gemist: met een dame tegen twee torens en een paard gaf Bert in de 34e zet op. (4½-½) Op bord 6 speelde Roald Vos (1509) met zwart tegen Martijn Ruumpol (1545). In de opening heeft wit het initiatief en opent de e-lijn. Zwart stelt zijn koning veilig door kort te rokeren. Na het ruilen van stukken heeft ieder nog 5 pionnen. Roald heeft een duidelijk voordeel. Dat voordeel verdwijnt in zet 40 en wordt een nadeel in zet 41. Deze twee zetten zijn beslissend voor de partij. (5½-½)
Velp 2 bleek te sterk voor ASV 6. In groep 3B staat Velp 2 bovenaan en ASV 6 onderaan en dat blijft ook na de finale op 19 april zo.

Verslag: Theo van Lotringen

Scroll naar boven