SOS-competitie: ASV 5 buigt diep voor De Toren 1

ASV 5 trok maandagavond de Rijn over voor de strijd met het eerste team van onze zuiderburen De Toren. Het zou een zware avond worden, want we kenden de sterke top van De Toren met als aanvoerder oud-ASV-er Laurens Storms, die nu bij ASV waarschijnlijk nog steeds in het eerste avondteam gespeeld zou hebben. Nu is angst een slechte raadgever en dus trokken onze mannen onvervaard ten strijde.

Aan het topbord hadden wij supersub Koen van Keulen. Hij was een van de twee vervangers voor de afwezigen Hans Derendorp en Herman de Munnik. Koen trok tegen Laurens ten strijde op de damevleugel. Laurens gaat echter al jaren via de kortste weg op de vijandelijke koning af. Zo ook nu. Een mooie manoeuvre van de Torenaar zorgde ervoor dat de koning van Koen geen assistentie meer had in de verdediging. Met dame en toren voor de open koning volgde het mat snel. Horst Eder zag al snel veel stukken geruild worden. In een stelling zonder lichte stukken volgde de remise vervolgens snel. Bert Sigmond was de tweede invaller. Bert zette zijn tegenstander onder druk en bracht hem daarmee in tijdnood. Uiteindelijk ging Bert akkoord met remise, waar misschien winst nog wel mogelijk was geweest. Toch knap tegen een veel sterkere tegenstander.

Ko Kooman was de week voor de wedstrijd nog in een warm oord op trainingskamp geweest. Het bleek echter geen goede keuze om pas in de vroege ochtend van de wedstrijddag terug te keren. Met een nachtrust minder dan zijn tegenstander raakte Ko door een vork ook snel een loper kwijt. Daarna ging het rap bergaf. Het trainingskamp zal zijn vruchten afwerpen in de volgende wedstrijd. Douwe Huijsman leek lang de eer te gaan redden door als enige speler te gaan winnen. In totaal gewonnen positie en met een enorme tijdvoorsprong keek Douwe echter alleen nog naar zijn eigen kansen. Hij verwaarloosde de verdediging en zo kon een wanhoopsaanval van zijn opponent toch nog voor verlies zorgen. “Een pijnlijke les”, aldus Douwe. Gwénaël Paris speelde volgende de boekjes, dus stukken ontwikkelen en rokeren. De manier waarop hij dat deed was echter niet de beste. De tegenstander prikte er snel doorheen en liet onze man kansloos. En zo werd het 5-1 voor De Toren 1.
In de volgende ronde is het sterke UVS 2 de opponent. Een mooie uitdaging om aan eerherstel te werken.

Verslag: Erik Wille (vrij naar de aantekeningen van de spelers)

Scroll naar boven