SOS-competitie: ASV 2 komt tekort tegen UVS 1

In de vierde ronde van de SOS-competitie kwam UVS 1 bij ASV 2 op bezoek. Op papier is dat een van de kampioenskandidaten, maar ASV 2 had tegen Lonneker 1 en ASV 1 al laten zien, dat het team niet zomaar verslagen wordt. Deze keer hadden we slechts één uitvaller, daar waar we tot dusver meestal een half team misten. Dus dat beloofde wat. De eerste uren konden we UVS 1 heel aardig bijbenen en waren er ook nog wel stellingen met perspectief. Ergens rond tien uur veranderde dat beeld.

Eerst ging het mis bij Barth Plomp. Dennis Breuker was de nestor van ASV 2 vanuit de opening naar de keel gevlogen. Nu is Barth een verdedigingskunstenaar, maar tegen dit geweld was hij niet opgewassen. Uiteindelijk besliste een vrijpion. Ook Ruben Hogenhout verloor. “Alles ging mis”, aldus Ruben. En dat begon al in de opening. Uiteindelijk had Ruben een gemankeerd paard en snoepte zijn opponent links en rechts pionnen mee. Hierna tekende Erik Wille de vrede met Wouter Dinjens. Dat was een tegenvaller. De Nijmegenaar verwisselde in de opening wat zetten en bleef een pion achter. Het verzilveren van die pluspion was de volgende uitdaging. Erik volgde het goede plan, maar met het tanen van de bedenktijd en het ontbreken van een plan vluchtte de angsthaas in remise. Het gebeurde in overleg met de teamleider, maar dat is al net zo’n angsthaas. 0,5-2,5.

Theo Jurrius vocht een gelijkopgaand duel uit dat eindigde in een heel spannend eindspel. Daarin werd het remise. Bij analyse bleken er nog wat praktische kansen voor Theo, maar niets mis met deze puntendeling. Jan Knuiman kwam geweldig uit de opening, maar wist het voordeel niet te behouden. In gelijke stelling ging de ASV-er in de fout en volgde een nul. Xadya van Bruxvoort werd op de damevleugel flink onder druk gezet. Ze bleef lang staan, maar in tijdnood werd het verzet ook na het terugwinnen van een pion gebroken.1-5

Aan de topborden toonde ASV 2 veerkracht. Onze supersub Peter Boel had steeds iets makkelijker spel tegen Robbie Manders. In het eindspel wist Peter definitief toe te slaan. “Op techniek gewonnen”, lachte Peter hoofdschuddend. Kennelijk was het slot niet helemaal vlekkeloos verlopen, maar het punt was daar. Ook Ornett Stork won. Daniël Zevenhuizen probeerde van alles om de kopman van ASV 2 op de knieën te krijgen, maar Ornett gaf geen krimp. In volkomen gelijke stelling bood Ornett remise aan, maar de speler van UVS 1 wilde meer. Maar het werd minder. Een fout bracht de winst bij Ornett.

Zo leverde deze schaakavond de derde kleine nederlaag op tegen een van de topploegen uit de poule. Als we deze vorm vasthouden, dan moet het puntenaantal de komende ronden flink omhoog gaan.

Verslag: Erik Wille

Scroll naar boven