SOS-competitie: ASV 1 loopt over Zutphen 1 heen

Op donderdag 16 februari stond de wedstrijd ASV 1 –  Zutphen 1 op het programma in het kader van de SOS-competitie. Na het debacle in ronde 4 tegen stadgenoot ASV-2, had het het voormalig vlaggenschip iets goed te maken. 
Op meer dan volle oorlogssterkte traden wij de Hansestedelingen tegemoet. Helaas mocht Bram Zaalmink van zijn jaloerse vriendin Corona  niet meedoen met deze match. Gelukkig heeft ASV in Peter Boel een sterke en dankbare vervanger. 
Teamleider Tom Bus had weer een Fantaisie Impromptu  als opstelling uit zijn hoge hoed getoverd. Enigszins nerveus voor deze belangrijke match had Tom voor de wedstrijd enkele Schuumkoppen genuttigd om de spanning te verlichten. 
De tegenstanders uit Zutphen waren helaas niet in staat om een voltallig team op de been te brengen en lieten derhalve bord 2 vrij. Daarmee was de hele voorbereiding van Tom in het water gevallen. Gelukkig had hij nu naast een volle pint ook het volle punt te pakken.
ASV bracht rap de score naar 3-0. Nog voordat Toon Janssen(b8) in de koffie had kunnen roeren of Jan van de Linde(b7) een slokje van zijn thee had kunnen nuttigen, hadden hun tegenstanders Kasza en Wijngaard de koning omgegooid.
Op de andere borden verliep de strijd niet zo vanzelfsprekend. Bij Rob van Helvoort (b1) leek het evenwicht niet verbroken te zijn. Op bord 3 staan de stukken van Dirk Hoogland iets harmonieuzer dan van zijn tegenstander. Peter Boel (b4) staat ook iets prettiger. Sasa Albers (b5) heeft het loperpaar maar de tegenstander  geeft weinig aanknopingspunten. De stelling van Michel Hubert (b6) is minstens gelijk.
Met de opmars c5-c4 verhoogt Dirk de druk op het witte centrum en met de combinatie Txd3 won Dirk materiaal. Kat in een bakkie? Nee hoor, met twee torens op de 7-de rij kreeg Hagendijk meer dan compensatie. Door een te vroege vijandelijke afwikkeling kan Dirk het pionneneindspel winnen (4-0)
Met une petite combinaison won Ruegebrink de belangrijke d5-pion van Peter. Met une grande combinaison (Dxd5 schaak!) won Peter hout en de partij (5-0)
Molenaar hield Rob op afstand en de beide kemphanen besloten het punt te delen (5,5-0,5).
Michel blijft koelbloedig en soepeert twee pionnen op de damevleugel. (6,5-0,5)
Sasa stond inmiddels een kwaliteit achter maar de ver opgerukte c-pion was dat meer dan waard. Deze deugniet liep door naar de overkant en hielp daarbij ook nog de e-pion met promoveren. Tegenstander Knoppers had niet in de gaten dat hij mat stond.
Daarmee werd de einduitslag 7,5-0,5.
Op dit moment staat ASV-1 nog één matchpunt achter op UVS en ASV-2.
Het zal nog spannend worden!

Verslag: Tom Bus

Scroll naar boven