Regerend kampioen Thomas Beerdsen start OSKA met zege

Het 18e OSKA is van start gegaan met 67 deelnemers. Een deelnemersaantal dat tegenvalt, maar het gaat niet om de spelers die er niet zijn, maar om de schakers die wel de strijd met elkaar aangaan.

Groep A
Vaak hebben de toppers het moeilijk in Arnhem. Thomas Beerdsen kende de laatste twee edities ook een moeizame start. Dit jaar was dat anders. Selman Ercan was voor de Apeldoornse titelverdediger een makkelijke prooi. Zo kon Thomas op de laptop van zijn vader nog een flink stuk van het Nederlands elftal meepakken. Rond half elf ging er een flink gejuich door de speelzaal. Bij schaken ongebruikelijk. Het werd ook niet duidelijk welke prachtzet tot deze euforie leidde.

Ook Nico Zwirs en Ilya Rzdolski wonnen. Ruben Hogenhout zocht nog wel de aanval tegen de Apeldoorner, maar Nico gaf geen krimp. De SMB-er Ilya Razdolski telde Loek van der Hagen langzaam maar zeker uit. Ruud Janssen moest wel flink aan het werk. De Arnhemse grootmeester belandde tegen Mick van Randtwijk in een stelling waarin Janssen toren, loper en twee vrijpionnen had voor de dame. Na hard werken beslisten de vrijpionnen  het duel in het voordeel van de winnaar van 2002, 2013 en 2016. Verrassend was de nederlaag van Remco Sprangers tegen Zaheerruddeen Asefi. In het eindspel verzilverde de Afghaan twee pluspionnen. Ook Peter Boel ging onverwacht onderuit. Maarten Smit verraste de ASV-er al snel. Het was toch geen succesvolle toernooiopening voor de ASV-ers. Tom Bus en Otto Wilgenhof bleven op remise steken. De eerste ASV-zege zal dus op de lange zaterdag moeten komen.

Groep B
De nummer 1 geplaatste Gert Jan Fröberg kreeg het niet cadeau tegen Hans Thuijls. In een spannend eindspel ging de Edenaar uiteindelijk toch wel onderuit. Het was niet de enige partij die volgens (ELO-)verwachting eindigde. Dat was goed nieuws voor de ASV-ers Nico Schoenmakers en titelverdediger Toon Janssen. Nico won van Karel van Delft en Toon was Wageningentalent Wouter Wieggers de baas. De enige verrassing in groep B kwam op naam van Theo Koeweiden. Alexander Stakenburg was zijn slachtoffer. Vadim van Kuijk pakte ook meteen zijn eerste zege. Bart van den Akker kon het niet bolwerken tegen de jonge ASV-er.

Scroll naar boven