KNSB-competitie: Veenendaal komt met de schrik vrij tegen ASV-2 

In ronde 4 van de KNSB-competitie mochten de reserves van ASV aantreden tegen  het sterke team Veenendaal uit Veenendaal. Gemiddeld gezien hadden de gasten 100 ELO-punten meer dan wij. Een 3-5 nederlaag is de prognose voor ons team. Aangezien Bent Schleipfenbauer met zijn geschaakte dame in het Verre Oosten vertoefde, mocht Jan Knuiman de gelederen versterken.

Jan deed dat op bord 8 met verve. Hoewel Jan veel damezetten nodig had, kreeg hij een goede stelling tegen Matthijs van Dodeweerd.

Jan: “Ik was in deze stelling van plan Dg6 te spelen. Waarna zwart Le6 zou moeten spelen. Ik train veel de laatste tijd. Vrijdag nog een aantal puzzels met onderbreking gedaan. Bij de controle van mijn zet vond ik Lh2+ Kxh2 en Pd5. Waarna de witte dame geen velden meer heeft. Ik speelde Dxb7. Wit staat nog steeds beter. Na een zeer slechte nacht ging na deze zet het licht uit. Bij de analyse kwam ik er achter dat mijn tegenstander Lh2 totaal niet gezien had.”  0-1
Noot van de redactie: Na hxg4, Txe4 en dxe4 staat het gelijk.

Naast mij op bord 4 speelde Rob van Helvoort tegen IM Etienne Goudriaan.
Rob: “Ik speelde een Franse ruilvariant en de zwartspeler antwoordde met het scherpe Lc8-g4. Na een chaotische partij en  op het scherpst van de snede miste ik in tijdnood een overgang naar een winnend eindspel en werd het een remise door eeuwig schaak. (½-1½)

Aan de andere kant naast mij leek Folke van Dorp, b2  iets beter uit de opening te zijn gekomen. In ruil voor een isolani kreeg Joost Offringa goed stukkenspel. Uiteindelijk werd het evenwicht niet blijvend verstoord (1-2).

Op bord 5 kreeg  Justin Gunther een spannende partij tegen Tijmen Kampman.

“Mijn partij tegen Tijmen Kampman ging over en weer! Er kwam in eerste instantie een Engelse Opening met een Konings Indisch tintje op het bord. Wit begon iets te vroeg met de pionbreak  b4-b5, waardoor ik d.m.v. het ontwikkelen van mijn stukken de pionbreak makkelijk kon opvangen en mijn stelling kon verbeteren.  (Noot redactie:  In de diagramstelling hierboven kan Justin met 15….e3! groot voordeel bereiken.)
Uiteindelijk bleken mijn manoeuvres goed uit te pakken en kwam ik door zetten als 17. a4! 18. Te8-c8! en 19.Lf8! veel beter te staan. Helaas kon ik mijn plusje niet uitbreiden naar een beslissende zet/variant.  Hierdoor kon Tijmen mijn Dame en torens ruilen naar een eindspel met ieder een loperpaar en een paard. Het eindspel leek in het begin beter te zijn voor wit want  mijn pionnen waren veel zwakker dan die van Tijmen. Uiteindelijk kon ik door een aantal manoeuvres met mijn witveldige loper,  paard en koning de stelling verdedigen. Na een laatste winstpoging van Tijmen hield ik alsnog stand en werd het uiteindelijk remise.”
Zie Slotstelling

(1½-2½).

Een goede openingsvoorbereiding leverde Tom Bus, b3 een aangename stelling met pionwinst. Erik van den Dikkenberg counterde goed op de e-lijn.
Hieronder ziet u het moeilijkste moment uit de partij.

Het positioneel kwaliteitsoffer 21…e6! gaf zwart een klein plusje dat langzaam maar zeker werd uitgebouwd tot groot voordeel.

In deze stelling heb ik 46…e5 gespeeld. Erik speelde 47.fxe5 en gunde mij de matzet.  (2½-2½).

Met nog drie partijen te gaan zag het er rooskleurig voor ASV uit.

Oscar Zecha, b6 toonde weliswaar respect maar geen angst voor Stefan Bekker. De opmars c4 kondigde een aanval aan en Bekker verdedigde zich nauwkeurig.
Oscar: “Ik kwam veel beter uit de opening, maar door 1 onhandige zet tuinde ik in een vies trucje. Dus het was weer gelijk, maar de volgende zet deed mijn tegenstander een onhandige zet, waardoor ik mijn dame kon offeren. Ik had het gevonden, maar een paar zetten later speelde ik te materialistisch en ging voor een eindspel met een kwal meer voor 1 pion. Dat heb ik nog weten te verprutsen door een volle kwal te blunderen, dus een verloren paardeneindspel voor mij. Maar dat heb ik nog verdedigd dus remise.” (3-3)

Frank Schleipfenbauer, b7 speelde tegen de zus van Justin, namelijk Marcella Gunther.
Frank: “Tegen Marcella speelde ik met zwart een redelijk reguliere Konings-Indiër met ruil op e5 en dameruil in de opening. Marcella speelde echter een beetje zonder plan waardoor ik in een voordelig eindspel kwam met een pion meer en alle troeven in de hand. Marcella moest aan de noodrem en offerde een stuk waar ze  slechts een pion meer aan overhield. Maar het vormde wel een verbonden vrijpion op c4 en d5. Ik liet deze in beider tijdnood te ver  opkomen waardoor Marcella zetherhaling kon afdwingen.
Alleen ze wilde meer en drukte de pion van d6 door naar d7 maar kwam daardoor in een matnet.

Alleen moest ik kiezen. Of meteen eeuwig schaak met Tf2 of een stille zet Lf3 waarna mat dreigt? Ik dacht dat ze na Lf3 dan met een torenschaak promotie kon afdwingen, wat zeer waarschijnlijk alsnog tot eeuwig schaak zou leiden. Maar ik overzag dat ik de toren niet hoefde te slaan en weg kon lopen met alsnog een ondeelbaar mat. Heel jammer, maar toch enigszins terecht.”
In de diagram ziet u de stelling die leidt tot het ondeelbaar mat van het jaar.(3½-3½).

Op bord 1 kruiste Sjoerd van Roosmalen de degens met Luuk de Man. Na een exotische Siciliaanse opening kreeg wit een sterke loper op d5. Sjoerd verloor onderweg twee pionnen. Echter, nadat de kruitdampen waren opgetrokken, ontstond een eindspel waar Sjoerd een pion voorstond. Het was echter een theoretisch remise eindspel. Sjoerd: “Mijn openingsspel was prima volgens de machine. Ja, d6 was de juiste rustige zet in de opening. Zelfs mijn pionblunder was geen ramp. Alleen had ik zijn kwaloffer met secuur langere termijnspel moeten kunnen winnen. Miste alleen zijn tegentruc in tijdnood.”
Hiermee werd de einduitslag 4-4.

Tijdens de match hadden velen het idee dat er meer dan een gelijkspel in zat.
In de stand staat ASV-2 voorlopig op de veilige 6-de positie. Echter niets is zeker in deze klasse. Zie: https://knsb.netstand.nl/scores/index/46#division_437

Verslag: Tom Bus


Scroll naar boven