KNSB-competitie: Veenendaal 2 te sterk voor ASV 8

Afgelopen zaterdag mochten we als team spelen in en tegen Veenendaal. We hebben ons kranig geweerd, echter konden we niet meer dan één bordpunt binnenslepen. Het niveauverschil was erg groot, (gemiddeld 400 ratingpunten verschil) maar we hebben onze tegenstanders op diverse borden toch flink laten zweten en piekeren. Een morele overwinning van ASV 8 dus.
Het was ook gezellig met zijn allen, we kijken al uit naar de volgende teamwedstrijd!

Bord 1 Arjen Loonstra (1853) -Gwenaël Paris (wit) (1415) 1-0
Na 1.e4 koos zwart voor de Pirc verdediging, maar verhaspelde naar eigen zeggen de gebruikelijke volgorde. Na wat kleine slordigheden over en weer deed zwart een mooie zet terug met het paard, waardoor het paard van Gwenaël werd aangevallen met loper en dame en daardoor viel. 5 zetten later moest hij helaas opgeven.

Bord 2 Jan van Laar (1681) – Peter van Deursen (zwart) (1334) 1-0
Wit opende met e4 en het werd het Schots lopergambiet. Het was een spannende partij waarbij Peter veel meer tijd gebruikte dan zijn tegenstander. Wit heeft de hele partij het initiatief gehouden, kon alle tegenstoten van zwart pareren en na afruil van de meeste stukken ontstond een verloren eindspel. Op zet 42 gaf Peter op.

Bord 3 Lars Boere (1604) – Jonathan Hendriks (wit) (1236) 1-0
De opening ging redelijk goed, het was een systeem die Jonathan redelijk goed kende. Ook het middenspel ging best aardig, behalve dat hij op een zeker moment een tempo verloor door een iets minder goede zet met zijn Dame, die hij daarna weer in veiligheid moest brengen. Uiteindelijk koos hij ervoor om de dames af te ruilen, waardoor het eindspel in volle vaart naderde. In het eindspel verloor Jonathan zijn concentratie, en daarbij ook zijn loper. Ook hij moest opgeven.

Bord 4 Jaap-Hillen van Beelen (1600) – Remco Menger (zwart) (1367) 1-0
Remco speelde een redelijk goede partij, hij kwam achter te staan omdat hij in het middenspel een pion weggaf. Iets later had hij een aanval niet goed genoeg doorgerekend, waardoor hij een kwaliteit verloor en slecht kwam te staan. Na de analyse van de partij, zei Remco: “Ik speelde tegen een goede tegenstander, maar nu na de analyse geloof ik dat als ik meer tijd had gebruikt ik zeker wel een kans tegen hem had gehad”

Bord 5 Gerard Bulthuis (1587) – Bryan Hieltjes (wit)  (1287) 0-1
Bryan speelde een extreem sterke partij. De opening verliep rustig van beide kanten. In het middenspel werden veel stukken afgeruild, waardoor er een eindspel met paarden overbleef. Bryan kon met zijn koning binnenkomen. Uiteindelijk zorgde zetdwang voor winst, zijn paard kon 2 pionnen winnen. Zijn vrije pionnen zouden gaan promoveren, en zwart gaf op.

Bord 6 Kees van Heerikhuize (1339) – Rene Schoenmakers (zwart) (1061) 1-0
René begon aan een leeg bord met een lopende klok. Zijn tegenstander kwam niet opdagen. Na 30 minuten had Veenendaal een reservespeler ingevlogen.
Het was een gelijkopgaande rustige partij, tot dat in de 20e zet de vlam in de pan sloeg.
René wist zeker dat hij ging winnen, echter had hij een schaakje van de tegenstander over het hoofd gezien, wat hem een zet kostte, die wel essentieel was voor zijn overwinning. Ook René kon niet anders dan opgeven.

Bord 7 Pieter Anjema (1564) – Mykhailo Mazur (wit) (972) 1-0
Mykhailo had vanaf het begin al de minste kansen, zijn tegenstander was echt een maatje te groot, maar Mykhailo gaf niet op, en vocht door tot het bittere eind. Hij verloor zijn loper, hij verloor een paard, moest gedwongen alles afruilen, en uiteindelijk wist zijn tegenstander een pion te promoveren tot Dame, waarmee hij schaakmat zette.

Bord 8 Rob Leer (1454) – Samantha  van Diggelen (zwart) (1068) 1-0
In de opening maakte Samantha op zet 4 al een foutje, waardoor ze een pion verloor. De tegenstander speelde erg aanvallend en gaf haar geen kans om te rokeren. Na de derde schaak moest ze kiezen, of haar Koning verzetten en rokade voorgoed vergeten, of materiaal verliezen. Ze koos ervoor om het materiaal te houden. Helaas verloor ze twee zetten later alsnog een paard. Door zelf niet op te geven, en geholpen door een onzorgvuldigheid van de tegenstander, wist ze gelijk te komen qua materiaal, en even later had ze zelfs een voorsprong (een loper voor 2 pionnen). Echter was haar tegenstander een maatje te groot voor haar, en wist hij weer materiaal terug te winnen. Samantha moest opgeven.

Verslag: Samantha van Diggelen

Scroll naar boven