KNSB-competitie: Ruime winst voor ASV 5

ASV 5, dit jaar bestaande uit 9 spelers, was ook deze 3e ronde in 1e instantie compleet maar door vele afzeggingen in de hogere teams hadden we onze ankerman Michel ruim een week geleden al uitgeleend aan het 2e voor een retourtje Hoogeveen alwaar hij won.  Op de vraag deze week van onze teamcaptain Roy wie Michel op zijn tocht naar Hoogeveen wilde vergezellen omdat er nog meer open plekken waren in het 2e keek iedereen de andere kant op. Iedereen wilde het liefst thuisspelen en dan ook gewoon in het eigen team, dat is de ware teamspirit.

Uiteindelijk hebben we ook Quirine nog uitgeleend aan het thuisspelende 3e, die ervoor moest zorgen dat het 3e nog iets van bordpunten over zou houden aan hun zware wedstrijd tegen Amersfoort 1, remise was haar aandeel.  Op de speeldag zelf kwam er in de ochtend nog een afmelding bij en wel van onze teamleider Roy.   Dus bleven er uiteindelijk van de 9 spelers nog 6 over. Ons team werd aangevuld door Hedser en Gwénaël zodat we weer op 8 uitkwamen. Onze tegenstander was deze keer Assen 3, hetgeen op papier niet het sterkste team is in onze klasse.  Assen kwam zelfs met een aantal spelers die hun eerste externe wedstrijden gingen spelen in de KNSB-competitie en nog rating-loos waren.  Wat is er voor hun mooier als hun debuut maken in de externe competitie in ons prachtige stadje aan de Rijn. Met een gemiddelde van iets van 150 elo punten meer per bord begonnen we aan deze wedstrijd.

Dan de wedstrijd zelf, met voor ons zwart op de oneven borden.
Op bord 7 speelde Ivo tegen een van de ratingloze debutanten.  Ivo wilde zijn loper spelen maar raakte zijn pion aan die hij toen speelde.  Dat verleidde zijn tegenstander wellicht om al te voortvarend op de aanval te spelen wat hem een stuk kostte.  In het daarna nog gecompliceerd maken van de partij verloor hij nog een stuk. Tegenstander wilde nog niet opgeven en daar waar sommige dan geïrriteerd kunnen raken en door een blunder te maken alsnog verliezen bleef Ivo prima en rustig geconcentreerd doorspelen en verdedigen om uiteindelijk nog wat pionnen te winnen en de tegenstander mat te zetten. Ruim binnen de 2 uur speeltijd het punt binnen te halen.   1-0 voor ASV
Op bord 3 speelde ikzelf (Paul) tegen een andere debutant.  Hij had wel een rating aan toernooien overgehouden die hij gespeeld had.  Er kwam een ruilvariant van het Frans op het bord waarbij ik na 2 uur spelen een remiseaanbod kreeg.  Gezien de prettige stellingen op de meeste van onze borden waarbij er een aantal goed stonden en zekers niemand minder dit aanbod aangenomen.  Had al 2x iets gezien wat er helemaal niet was.  Dus voor mij tot dusver een wat kleurloos/inspiratieloos seizoen.  Ach ja daar hebben er wel meer last van binnen ASV. 1,5 – 0,5 voor ASV
Op bord 4 speelde Jacques een gesloten Catalaan waarbij het met een tijdelijk pionoffer een breed centrum wist op te bouwen.  Zijn tegenstander plaatste zijn beide torens wat ongelukkig op de 6e lijn wat hem uiteindelijk eerst een kwaliteit kostte en even later een stuk en daarmee ook einde partij. 2,5 – – 0,5 voor ASV. Op bord 6 speelde Hedser een prima partij, won volgens mij een pion maar begon door gebrek aan speelritme minder te spelen. In overleg met mij mocht hij remise aanbieden als hij het niet meer zag zitten.  Niet veel later eindigde de partij dan ook in remise 3-1 voor ASV en dat binnen 3 uur spelen.

Een half uurtje later waren er binnen een paar minuten weer 3 partijen voorbij.
Op bord 1 speelde Ronnie die als taak had om onze ankerman Michel te vervangen.  Ronnie schoot zoals gebruikelijk de tegenstander gelijk naar de keel, had een prachtige wellicht gewonnen stelling met pion en kwaliteit voor op het bord maar daarna brakken de tandenstokkers tussen zijn ogen en maakte hij wat schoonheidsfoutjes hetgeen hem de pion voorsprong kostte. Uiteindelijk kwam er eindspel van toren tegen loper en beide een paar pionnen aan dezelfde kant op het bord.  Echter had zijn tegenstander een pion onder dekking van de loper op de 7e lijn zodat Ronnie zijn koning niet mee kon doen aan het spel en ook toren geven voor die pion en loper gaf ook niet genoeg soelaas. Dus uiteindelijk remise en daarmee 3,5-1,5 voor ASV.
Op bord 2 speelde Ruud die na de opening en begin van het middenspel een fractie beter stond, na dameruil was dit voordeel weg.  Wellicht toen voor remise moeten kiezen, maar uiteindelijk paardvork overzien en kansloos daarna 3,5 – 2,5 voor ASV.
Op bord 8 speelde Gwénaël geruisloos zijn partij in een gelijk opgaande Spaanse opening.  Er werden snel veel stukken geruild door zijn tegenstander die leek naar remise te willen werken, echter kwamen de overgebleven stukken van de ASV-er actiever te staan dan die van zijn tegenstander. Beide hadden nog toren en paard op het bord en rits pionnen toen Gwénaël met zijn toren het paard van de tegenstander kon slaan.  Als tegenstander met zijn toren de toren terug zou slaan kon Gwénaël met paardenvork de toren weer terugslaan en daarmee dus een paard voorkomen. Winst dus voor ASV op dit bord en daarmee werd ook de wedstrijd gewonnen 4,5 – 2,5 voor ASV.

Op bord 5 was Steven als laatste bezig.  Steven speelde ook tegen een debutant in de KNSB competitie die nog ratingloos was. Hij kreeg een Caro-Kann op het bord en wel de doorschuifvariant. Ergens in de partij won Steven een pion en dat was gelijk een vrij pion op de d-lijn. Steven probeerde een aantal stukken te ruilen wat zijn tegenstander wilde voorkomen, hierbij werd de stelling van Steven per zet beter en won hij zelfs nog een 2e pion.  Ondanks dat Steven even spoken zag en een paard van de tegenstander onterecht niet sloeg won hij gedecideerd zijn partij en werd het daarmee rond de klok van 16.30 uur 5,5 – 2,5 voor ASV.

Verslag: Paul Schoenmakers

Scroll naar boven