KNSB-competitie: Opnieuw blamage ASV 4: positie teamleider onhoudbaar

Met een verschil van gemiddeld 100 ratingpunten was de 3,5-4,5 nederlaag van het vierde tegen Max Euwe 3 zo slecht nog niet. Drie degelijke remises van Daan, Sander en Bert, een ogenschijnlijk eenvoudige winst van Désiré, een knappe zege van Philippe en nederlagen van Bram, Wouter en invaller Martin. Maar dat is het niet het verhaal van deze wedstrijd. Het rommelt namelijk binnen ASV4. Er wordt aan de stoelpoten van de playing captain gezaagd. Voor de derde keer op rij verspeelde hij een kansrijke stand. Juist toen hij moest oogsten, verslapte de aandacht. Als hij het goede voorbeeld had gegeven, stond ASV4 nu in de top 3, waar het nu een gevecht voert tegen degradatie.

In de app eisen spelers als ware diva’s hoge borden op en de coach stelt daar geen paal en perk aan. Ze weigeren gezamenlijk te reizen en melden zich om het minste of geringste af. Tijdens de wedstrijd accepteren spelers remise zonder enig overleg; ze negeren de teamleider. En waarom treedt hij niet op tegen Philippe, die keer op keer zijn toevlucht neemt tot obscure openingsvarianten? Met wat gezonde kennis zou zijn rating zo maar kunnen stijgen naar 2000, maar de coach durft dat niet te zeggen. Hij pakt zijn rol onvoldoende. Een anonieme bron meldt: “In de voorbereiding heb ik hardop gezegd, trainer, wees duidelijk en bepaal jij nou zélf hoe we het gaan uitvoeren!” Het verhaal gaat verder: “Er was emotie en zijn reactie was al even fel: ‘You shut up! Shut your mouth and sit down!’’ Daarna besloot de speler zijn mond te houden en te gaan zitten. ‘Later heb ik aan medespelers gevraagd: ging ik te ver? Ze vonden van niet. Het is topsport.”

Het is nu aan het bestuur om te beslissen over het lot van de teamleider. Zeer waarschijnlijk stuurt de voorzitter hem de laan uit. In de wandelgangen klonk: “Pijnlijk, maar noodzakelijk. Hij kan beter bij Apeldoorn gaan spelen.” Daan wordt genoemd als mogelijke opvolger van Wouter. “Loyaal. Een echte jongen van de club”. De betrokkenen wilden niet reageren.

Verslag: Wouter Abrahamse

Scroll naar boven