KNSB-competitie: ASV 6 toont veerkracht

Vooraf was de opdracht helder. Er moest gewonnen worden van de nummer 3 Paul Keres 6, want met de koploper nog te gaan zou anders degradatie wel zo’n beetje een feit zijn. Het rondje 4,5 was het plan en hoe kun je dat beter doen, dan eerst de tegenstander 3,5 punt geven?

Captain André van Kuijk verongelukte al binnen een uur in de opening. Even vergeten dat f7 niet meer te dekken was en daarna ging het rap mis. Niet veel later tastte Albert Marks mis. Hij sloot de terugweg voor zijn dame af en die werd dan ook prompt ingesloten. De bevrijding kostte een stuk en de partij. Jan Vermeer vocht voor remise, maar slaagde uiteindelijk niet in die missie. Lang ging het goed, maar uiteindelijk drukte de opponent door. Ook Edwin Peters had het zwaar. Hij hing aan het leven op de onderste drie rijen. Edwin verdedigde heel secuur en wist na wat stukkenruil los te komen. In het dame-eindspel bereikte onze strijder de remisehaven.

Hierna begon het tweede bedrijf van dit toneelstuk. Marco Dorrestijn zag een aanval vastlopen en ging met een pion minder een paard-lopereindspel in met ongelijke lopers. Daarin was Marco veel handiger dan zijn opponent, die met enige regelmaat pionnen kwijtraakte. Marco streek in het verre eindspel een verdiend punt op. Erik Wille speelde de opening wat experimenteel. Daardoor kreeg de Utrechter tenminste veel makkelijker spel. Alleen gebruikte hij al zijn tijd om de vele mogelijkheden te overdenken. De laatste 25 zetten moesten vervolgens op increment gespeeld worden. Dat ging al snel niet goed. Erik won een toren en na nog vele zetten uiteindelijk de partij door tijdsoverschrijding. Ron Brachten liet zijn tegenstander op de koningsvleugel uitrazen en stopte de aanval. Daardoor bleef de ASV-er een stuk voor. In het vervolg maakte Ron geen fout. De druk lag vervolgens bij invaller Karoliny Taiane da Cruz. Onze Braziliaanse speelde ijzersterk en wist een toreneindspel met een pluspion te bereiken. Dat voerde ze met vaste hand naar winst.

Geheel volgens plan werd het rondje 4,5 uitgevoerd. Hier en daar met wat wind mee. ASV 6 is hiermee nog niet definitief veilig. Dus ook in de slotronde is nog enige scherpte nodig.

Verslag: Erik Wille

Scroll naar boven