KNSB-competitie: ASV 5 deelt punten met Zutphen 1

Op zaterdag 27 november reisden we gelukkig voltallig af na de haastig aangekondigde extra COVID-maatregelen om naar wat bleek onze laatste live wedstrijd  van 2021 te spelen tegen Zutphen 1. Met SOS ASV2 waren we daar enkele weken ervoor al geweest wat na een boeiende en lange strijd eindigde in een gelijkspel. Blijkbaar de voorbode voor deze zaterdag. Ook hier ging het lang door.

Jan had een makkelijke partij. Op de 17e zet dreigde zijn opponent met mat, maar vergat dat dan de loper op c8 ongedekt stond. Die kon met schaak genomen worden. Zijn tegenstander schaakte nog door tot hij twee stukken achterkwam en alleen nog de koning met enkele pionnen had. Om 14.30 was hij al klaar.

Edwin werd geconfontreerd met een aanval op zijn koningstelling waardoor hij  genoodzaakt werd de stelling te sluiten.Er volgde dameruil waarna een gelijke stand ontstond met ongelijke lopers.Kort hierna werd de vrede getekend.  Albert voelde zich in een hyperscherpe Najdorf van het Siciliaans redelijk op zijn gemak. Toen hij in het eindspel een gunstige voortzetting meende te zien pakte hij een onschuldig pionnetje in plaats van met zijn koning naar een minder onschuldige pion te lopen die dreigde te promoveren. Wat dus prompt gebeurde en Albert meteen kon opgeven.

Ivo kwam met zwart niet lekker uit de opening en moest door een onnauwkeurigheid vervolgens ook nog een stuk geven voor een pion. Er was geen sprake van  compensatie en daarmee was de partij feitelijk gespeeld. Ivo probeerde nog een tijd middels een actieve opstelling en enkele kleine dreigingen af te wikkelen naar een stelling met remise mogelijkheden, maar zijn geroutineerde tegenstander gaf daartoe geen enkele kans. Die speelde de partij vervolgens rustig uit naar een verdiende winst. Ron had ondertussen zijn tegenstander verschalkt en daarmee was de tussenstand met nog drie lopende partijen gelijk. Jacques was voortvarend met wit uit de startblokken gekomen en had een paar pionnen gegeven voor een heel mooi initiatief. Er kwam een dynamische stelling op het bord met een opgerukt pionnencentrum en mooie actieve stukken voor hem. Zoals zo vaak in dit soort stellingen was het echter nog niet appeltje-eitje. Het zelfvertrouwen van zijn tegenstander om zich uit deze penibele positie te redden uitte zich in grote weerstand. Steven, eveneens met wit, zat met een naderend toreneindspel aan de goede kant van een zeer waarschijnlijke remise. Roy zette met zwart na een verrassende break in de opening zijn tegenstander flink onder druk en wikkelde af naar een beter eindspel. Uiteindelijk mondde het uit in een toreneindspel wat objectief gezien waarschijnlijk net binnen de remise-marge bleef. Roy bleef lastige keuzes voorleggen. Het kostte zijn tegenstander aantoonbaar veel moeite om de juiste zetten te blijven vinden. Mede gezien de teamstand werd torenruil geforceerd en afgewikkeld naar een pionneneindspel. Op dat moment bezweek de langdurige weerstand van wit waarna de tussenstand 3 1/2 – 2 1/2 was in ons voordeel. Een blik bij Jacques leerde dat zijn voordeel inmiddels was verdampt na diverse vereenvoudigingen en zijn tegenstander de bovenliggende partij was. In tijdnood leverde hij zijn loper in en kon hij opgeven. Steven tekende even later de vrede. Daarmee kwam de eindstand na een lange en spannende strijd 4-4.

Verslag: Roy Vink

Scroll naar boven