KNSB-competitie: ASV 2 wint ruim

ASV 2 – Groninger Combinatie 3 : Uitslag 6-2.

Tom was voor deze wedstijd helaas verhinderd maar wilde wel vooruit spelen, zij het dan in Groningen. Hij werd daar met wit aan bord 2 gekoppeld aan Chris Baljon, een oud Nederlands jeugdkampioen (1972). In een Engelse variant die uitmondde in een echte Konings-Indiër pakte hij het rustig aan. Mogelijk iets te rustig en kwam even iets minder te staan. Volgens de zwartspeler was dit echter minimaal en deze bood dan ook op zet 15 remise aan. Tom, herstellende van Corona en een 2 uur durende rit, bedacht zich niet lang en name het aan.

Met dit halve punt in de pocket, kon de wedstrijd in Arnhem beginnen. Frank was de eerste die na 2 uur spelen de partij besliste. In een wat bijzondere Franse variant kreeg hij eerst 2 pionnen. Hij overzag echter dat die 2e pion heel giftig was. Met een verrassende zet 12 …Dd5! kreeg zwart een pion met goed spel terug. Echter als zwart nog even verder had gekeken had hij de partij met een nog verrassender 12 …h5!! meteen kunnen beslissen. Nu kon wit de schade beperken. Na een aanval op de zwarte dame ging zwart ook nog in de fout door zijn dame niet terug te trekken en in plaats daarvan de witte dame aan te vallen. Helaas kostte dat een stuk en een punt. (1.5 – 0.5 voor ASV.)

Rik verraste zijn tegenstander met een originele openingsopzet en bereikte een betere stelling met een betere pionnenstructuur en actievere stukken. Helaas liet hij zijn tegenstander terugkomen en moest op een gegeven moment kiezen of tevreden te zijn met remise of een onduidelijke variant ingaan. Rik besloot voor het eerste. (2-1)

Daarna besliste Vadim zijn partij. In een wat rommelige Aljechin-achtige variant met meer ruimte offerde Vadim een pion om de stelling te openen. Achteraf gezien dubieus maar in de partij werkte het goed. De tegenstander behandelde het niet optimaal waardoor een zwart paard buitenspel kwam te staan op de a-lijn. De tegenstander offerde nog de pion terug maar kreeg daarmee zijn paard niet bevrijd. Uiteindelijk bleek dat fataal toen de spelers afwikkelden naar een paardeneindspel waarbij zwart in feite met een stuk minder speelde en Vadim mooi naar de winst manoeuvreerde. (3-1)

In dit stadium ging het plotseling snel. Bent had zich voor ronde 3 als non-playing captain opgesteld, gezien ASV 2 zich in de luxe positie bevindt met 9 basisspelers. Een ziektegeval (Sjoerd, ook Corona) en een uitvallende Mansur in het eerste maakte echter dat Bent moest invallen in zijn eigen team.

In een rustige semi-slav werd langere tijd de spanning in het centrum gehandhaafd. Waar de teamleider van GC3 niet kwam met een breekzet om de diagonaal open te gooien, meende hij een valstrik in de stelling geweefd te hebben waar Bent intrapte. Althans, met 2 pionnen voor de kwaliteit en actief stukkenspel zag Bent het nadeel van de val niet in. Gezien de stand op de andere borden kon zwart het zich permitteren om geen ambitieuze zetten te spelen en remise aan te bieden. Wit kwam in een positie waar hij moest winnen: na nog een pion verloren te hebben ging hij ongelukkig mat op de tweede rij. (4-1)

Jan had in een rustige, Dame-Indische, partijopzet de witspeler weten te verleiden tot enkele te ver oprukkende pionnen.
Deze dreigden in een eindspel met louter zware stukken (beide 2 torens en een dame) verloren te gaan.
Jan verzuimde echter de c-pion op te spelen en de witte stukken eerst klem te zetten. Hij won wel een pion, maar moest toelaten dat de witspeler daardoor zelf met de d-pion kon oprukken en dame-ruil kon afdwingen in een eindspel met actievere torens. Uiteindelijk met remise tot gevolg. (4.5-1.5)

Rob kreeg een gesloten Stonewall-achtige stelling met verwisselde kleuren op het bord, waarin hij slimmer manoeuvreerde.
Toen de witspeler zijn stukken wat onhandig opgesteld had (Een hele slechte loper op d2 en een nutteloos paard op b3) en verzuimde zijn koning naar de damevleugel te brengen, kon Rob de stelling op de koningsvleugel open breken. De witspeler (in tijdnood) overzag een kleine combinatie waarna Rob, met nog steeds groot stellingsoverwicht en een pion meer, de partij snel besliste. (5.5-1.5)

Restte alleen nog de partij van Fred. Fred besloot in de opening meteen te gaan voor een pionoffer in ruil voor actief spel.
Hij moest daar wel hard voor werken want aanvankelijk leek het alsof Fred er niets voor had. Gaandeweg kwam er echter verandering in en kreeg Fred zijn tegenstander in de tang, met een paard op b3 en een aantal open lijnen op een koning, die in het midden van het bord stond. Helaas ruilde Fred echter zijn dame waarna dit resulteerde in een toreneindspel met een pion minder. Of was het opzet?? Want Fred liet daarna zien dat hij niet voor niets meerdere uitgaven van ASV-Nieuws verrijkt heeft met de theorie over toreneindspelen. Daar waar omstanders het al opgegeven hadden (ik ook meerdere keren) leidde Fred de partij met vaste hand naar de remisehaven! (6-2)

Verslag: Frank Schleipfenbauer

Scroll naar boven