KNSB-competitie: ASV 2 opent met gelijkspel

Eindelijk weer competitieschaak

Na zo’n anderhalf jaar zonder teamwedstrijd was het zaterdag 18 september eindelijk weer zover. Zo ging ASV-2 gezellig met zijn achten per trein naar Winterswijk.

Aan het bord was het voor sommigen nog even wennen. Zeker voor degenen die nog geen interne hadden gespeeld, meteen een goede reden om dit juist wel te gaan doen, en het ritme nog helemaal misten. Na een spannende strijd stond er met 4-4 uiteindelijk een gelijkspel op het wedstrijdformulier. Na afloop gezellig eten samen dat maakte de dag weer helemaal compleet. Het was daarmee als vanouds alsof we niet 1½ jaar hadden stilgelegen.

De wedstrijd dan: natuurlijk speelden de coronaregels en gebruiken nog een rol. De borden stonden wat verder uit elkaar. Een boks in plaats van een handdruk bij het begin van de partij. Toch allemaal een beetje onwennig maar daarna volgde weer een ouderwetse strijd.

Op zich zou ASV-2 qua Elo sterker moeten zijn dan WSG 1 maar het gelijkspel was tenslotte nog maar op het nippertje. Lang leek er winst in te zitten voor de sympathieke Achterhoekers. Koen Maassen van den Brink zorgde voor het eerste halfje. In het eindspel was er niets te halen. Johan Wolbers zorgde voor de eerste Arnhemse zege. Hij kreeg een dubbelpion op de h-lijn maar het de open lijnen en een sterk kreeg hij kansen. Wel moest hij het nauwkeurig spelen maar kon dit met succes bekronen. Theo Jurrius stak enkele pionnen in de partij om met deze offers kansen te krijgen. Een simpele damezet werd gemist. Een volgend stukoffer had ook niet het gewenste resultaat. Een leuke pot van beide kanten maat Theo bleef materiaal achter en verloor. Bent Schleipfenbauer kreeg alle stukken richting zwarte koning en er was vervolgens geen houden meer aan. Ook Sander Berkhout zorgde voor de winst. Veld e5 werd verzwakt. Zo wist hij de stukken richting koningsvleugel te krijgen om daarmee de partij te beslissen.

Daarmee was het 3½-1½ maar beslist was het allerminst. Er kon nog veel gebeuren. Sjoerd van Roosmalen ruilde zijn zwartveldige loper tegen een paard maar kreeg uiteindelijk teveel zwaktes op de zwarte velden. Frank Schleipfenbauer had een hele ingewikkelde stelling en Tom Bus stond een stuk achter op dat moment. Bij Frank ging het mis in een stelling waar veel tactiek bij kwam kijken kreeg hij meer dan genoeg kansen maar in de beslissende fase greep hij mis en 2 zetten later was het uit. Zo was het 3½-3½ en hing het af van Tom die zoals gezegd een stuk achter stond. Hij was goed uit de opening gekomen maar dit verwaterde. Er werd een stuk geïnvesteerd maar dit liep op niets uit. Zijn tegenstander had in het eindspel de beste kansen maar Tom wist heel knap toch de remise te pakken….zo werd het dus 4-4.

Gedetailleerde uitslag WSG Winterswijk 1 – ASV 2 4-4

  1. Arjan van Lith (2175) – Tom Bus (2079) ½-½
  2. Jochem Mullink (2141) – Frank Schleipfenbauer (2112) 1-0
  3. Henrik Lösing (1894) – Sjoerd van Roosmalen (2110) 1-0
  4. Emma de Vries (1926) – Sander Berkhout (2086) 0-1
  5. Thiemen Dekker (1803) – Theo Jurrius (2035) 1-0
  6. Erwin Swerink (1946) – Johan Wolbers (2032) 0-1
  7. Arent Luimes (1968) – Bent Schleipfenbauer (1945) 0-1
  8. Han Schuurmans (1794) – Koen Maassen van den Brink (2034) ½-½

Verslag: Theo Jurrius, Ruud Wille

Scroll naar boven