In Memoriam: Pim Rijmer

Donderdagnacht is Pim Rijmer op 75-jarige leeftijd overleden. Op de clubavond van 18 november werd Pim Rijmer tijdens zijn partij in de interne competitie onwel. Enkele uren later overleed onze schaakvriend in het ziekenhuis een week voor zijn 76e verjaardag.

“Kwart voor acht. Ik ben vroeg gekomen, want ik wil nog wel even een kopje koffie voordat de bar dichtgaat”, zo kwam Pim Rijmer donderdag het clublokaal binnen. Hij zei het met een zoals altijd vrolijke blik in zijn ogen. Het zou zijn laatste kopje koffie zijn.

Pim Rijmer tijdens zijn laatste partij

Uiteraard is het verlies van Pim het grootst voor zijn vriendin en naaste familie, maar het raakt ook ASV zeer. Zijn schaakvrienden hebben een kameraad, een teamgenoot of trainingsmaatje verloren. Met het overlijden van Pim Rijmer verliezen we een trouwe schaker en een warme persoonlijkheid. Pim was altijd vrij vroeg op de clubavond om voor de partij met zijn schaakvrienden een kopje koffie te drinken aan de tafel bij de bar. Hij was de gangmaker in die groep. Met zijn humor zorgde Pim voor een luchtig begin van het ‘avondje uit’.
Pim maakte makkelijk contact en had een grote belangstelling voor zijn clubgenoten. Hij leefde mee als het iemand eens tegenzat in het leven en was erg behulpzaam. Niet omdat het moest, maar omdat Pim het normaal vond om een ander te helpen als hij dat kon.

Iedereen die met enige regelmaat in de Arnhemse binnenstad kwam, is Pim Rijmer wel een keer tegengekomen. Pim was actief als gids bij de Stadswandelingen, die verzorgd werden door Gilde. Hij vertelde zijn verhalen over de stad en al haar mooie gebouwen vol enthousiasme. Als je Arnhem al geen mooie stad vond, dan wilde je er wonen als je een rondje Arnhem gedaan had met Pim. De rol van gids was hem op de lijf geschreven.

Pim sloeg niet vaak een clubavond over en hij schaakte ook niet alleen op donderdag. Hij nam met veel plezier deel aan de maandagtrainingen van de liefhebbersgroep. Dat deed hij niet omdat hij dacht nog een grote schaker te worden, maar de training was zo gezellig. En ook in die groep zorgde Pim met humor voor verbinding.

Vanaf komende donderdag is de clubavond anders. We zullen Pims optimisme en zijn vrolijke gezicht, waaraan we het plezier aan zijn avondje schaken konden zien, moeten missen. Net zoals de prettige gesprekken en zijn humor. Mooie herinneringen aan een warm en aimabel mens blijven.

Pim, we zullen je missen.

 

Rust in vrede.

Scroll naar boven