In Memoriam: Michael Mogendorff

Op 17 februari is op 73-jarige leeftijd onze oud-bestuurslid Michael Mogendorff overleden.

ASV verliest in Michael Mogendorff schaakvriend die in zijn jonge jaren veel heeft bijgedragen aan de organisatie van onze club. Eind jaren zeventig behoorde Michael tot een groep jongere leden, die onder aanvoering van Abbes Dekker voor verandering pleitten. Mogendorff behoorde in die jaren tot de betere schakers van de club en speelde dan ook in het eerste of tweede team.

Toen Mogendorff het schaken op een lager pitje zette, werd hij bestuurlijk actief. In 1980 kwam hij als secretaris in het bestuur. In 1981 werd zijn maatje Hendrik van Buren voorzitter en schoof Michael door naar het penningmeesterschap. Henk Kelderman nam het secretariaat over. Dit bestuur zette een tweede fase van vernieuwing in, waarin het creatieve brein van Michael Mogendorff ongetwijfeld een belangrijke rol gespeeld heeft. Veel veranderingen waren erop gericht om gezelligheid hand in hand te laten gaan met de strijd op het schaakbord. Dat dit gelukt is ervaren we op de clubavonden nog wekelijks. Er werd in die jaren ook vol op ledenwinst ingezet met onder meer een wijkschaaktoernooi, straatschaak en schaaklessen voor beginnende clubschakers. Het ledental groeide in de bestuursperiode van Mogendorff van 125 naar 166.

In 1986 stopte Michael als penningmeester. Hij bleef echter langer aan als bestuurslid, omdat er geen vice-voorzitter was. Toen Michael uit het bestuur van ASV stapte, schonk hij samen met Hendrik van Buren de club een groot aantal schaakspelen. Hij bleef daarna ook nog actief voor ASV en het georganiseerde schaken. Ditmaal als een van de redacteurs van het weekblad En Passant. Daarnaast trad hij toe tot de organisatie van het NK vrouwenschaak en het Europees kampioenschap voor jeugd. Beide kampioenschappen werden in het hoofdkantoor van OHRA gespeeld.

In de loop van de jaren negentig moest de focus van Michael volledig op zijn eigen bedrijf, waarvan ASV vele jaren de kantine gebruikte voor schaaktrainingen van de sterkere spelers van ASV. In seizoen 2012-2013 vierde Mogendorff zijn rentree achter het schaakbord. Mede doordat zijn gezondheid hem in de steek liet, haalde hij nooit meer het hoge niveau van weleer. Na twee seizoenen stopte Michael om in maart 2017 zijn lidmaatschap op te zeggen.

We zijn Michael dankbaar voor zijn bijdrage aan de sfeer die ASV zo kenmerkt. Daar had hij met zijn ideeën en zijn humor een belangrijke inbreng in. We zullen Michael Mogendorff nu definitief moeten missen. We koesteren de mooie herinneringen aan een warm en sociaal mens.

Michael, we zullen je nooit vergeten. Rust in vrede

Scroll naar boven