In Memoriam: Jan Sanders

Vandaag bereikte ons het nieuws dat 1 april Jan Sanders op 85-jarige leeftijd is overleden.

Jan Sanders tijdens de slotronde van ASV 10 in 2009

Met het heengaan van Jan Sanders verliezen we een trouw schaker en een innemende persoonlijkheid. Jan was altijd bijtijds op de clubavond om voor de partij met zijn schaakvrienden een kopje koffie te drinken aan de tafel bij de bar. Hij was bescheiden en zeker niet de gangmaker in die groep. Maar als het eenmaal gezellig was dan was Jan wel de verbindende factor. Jan was oprecht geïnteresseerd in de ander en praatte over een breed scala aan onderwerpen mee. Jan was ook iemand die zag welk belang vrijwilligers voor ASV hebben. Hij waardeerde dat en sprak die waardering ook uit.

Hoewel Jan veel hobby’s had, speelde schaken een prominente rol in zijn leven. Vrijwel geen clubavond sloeg Jan over. Jan had altijd goede zin; ook als hij zijn partij verloren had. “Ik heb leuk gespeeld en ik heb weer een gezellige avond gehad” en dat was voor Jan het belangrijkste. Op Jan deed je ook nooit tevergeefs een beroep als een invaller in de teams nodig was. Zelfs al kwam de vraag een uur voor de wedstrijd als er een uitvaller was. Als het maar enigszins kon, hielp Jan je dan uit de brand. Jan was geen toernooispeler. Niet omdat hij het niet wilde, maar omdat door de vele hobby’s de tijd ontbrak. Met zijn partner Els was hij veel bij de paarden. En samen beleefden ze plezier aan het koetsrijden. Ook pianospelen deed Jan graag, maar Jan had nog veel meer interesses.

Jan schaakte niet alleen elke donderdag. Hij was ook lid van het onlineteam van ASV dat onder leiding van Jan Vermeer wedstrijden speelt. En onlineschaken deed Jan ook met veel plezier. Daarnaast sloeg hij geen maandagtraining van de liefhebbersgroep over. Jan was realist genoeg om te weten dat hij niet veel sterker zou gaan schaken, maar de training was zo gezellig.

Als de clubavonden weer beginnen, zullen we Jans immer positieve instelling en zijn vrolijke gezicht, dat het plezier op zijn avondje schaken verraadde, moeten missen. Net zoals het gezellige praatje en zijn humor. Het is een groot gemis dat we daar niet meer van kunnen genieten. De mooie herinneringen aan een aimabel mens blijven.

Jan, we zullen je missen.
Rust in vrede.

Scroll naar boven