In Memoriam: Hub Kusters

Op 17 juni is Hub Kusters op 70-jarige leeftijd overleden. ASV verliest in Hub Kusters een van de trouwste bezoekers van de clubavonden. Hij was dan ook al van jongs af aan behept met het schaakvirus. Zijn eerste schreden op het schaakbord zette Hub in Zuid-Limburg. In de jaren tachtig speelde Hub bij Fortuna in Geleen. In 1985 won hij bij die club groep D van de interne competitie. Naast actief schaker was Hub ook vrijwilliger bij Fortuna. Zo was hij materiaalcommissaris en wedstrijdleider van de interne en de externe competitie. Na een fusie van Fortuna met Caissa schaakte Hub verder bij de fusieclub SV Geleen.

30 augustus 2012 verscheen Hub Kusters voor het eerst bij ASV op de clubavond. Het beviel hem en een maand later werd de Limburger lid van ASV. Dat Hub bij een grotere club terechtgekomen was, merkte hij bij de teamindelingen. Na jaren gespeeld te hebben in SV Geleen 2 kwam Hub bij ASV in het 8e team. Vanaf seizoen 2015-2016 was Hub vier jaar teamleider van zijn team. Andere functies ambieerde hij niet meer. Hij deed liever iets met zijn handen. We deden dan ook nooit tevergeefs een beroep op Hub als voor een toernooi de zaal klaargezet moest worden.

Hub was echter vooral schaker. Hij genoot dan ook van de wekelijkse schaakavonden bij ASV. Hij speelde in de twaalf seizoenen bij onze club altijd in groep B. Meestal eindigde Hub in de subtop met als uitschieters naar boven de vierde plaatsen in 2015-2016 en 2022-2023. 2015-2016 was zijn beste seizoen, want toen won Hub Kusters ook de beker in de bekergroep. Naast het schaken op de clubavonden was Hub trouw deelnemer aan het daglichtschaak en ook speelde Hub veel toernooien in de regio.

Het was zo’n vertrouwd gezicht als we de kantine van ons clublokaal binnenkwamen. Recht tegenover de ingang zat Hub dan altijd al te snelschaken met zijn schaakmaatje Kazem Mollahosseini. De laatste zes weken was dat al niet meer zo. Het voelde leeg en die leegte is nu voor altijd zo. Nooit meer een gezellig gesprek met Hub of een schaakpartij tegen Hub. Het is een groot gemis dat we daar niet meer van kunnen genieten. De mooie herinneringen aan een aimabel mens blijven.

Hub, we zullen je missen. Rust in vrede.

Scroll naar boven