In Memoriam: Hendrik van Buren

Op zondag 24 september is Hendrik van Buren overleden. De oud-voorzitter van ASV werd 84 jaar.

In Hendrik van Buren verliest ASV een warme persoonlijkheid die enorm veel betekend heeft voor onze vereniging.

In de jaren tachtig was Hendrik zes jaar voorzitter van ASV. Samen met Michael Mogendorff was hij de initiatiefnemer voor tal van ledenwerfacties. Uit zijn koker kwamen de straatschaakdemonstraties, de wijkschaakcompetitie en vele andere acties. Het binden van de leden door een oploswedstrijd op de clubavond was ook een idee van Hendrik. Tot enkele jaren terug zocht Hendrik nog altijd de problemen uit. Hendrik voerde ook de prijzen in natura in, bijv. voor de eerste speler die met een minorpromotie won.

Onder het motto schaken doe je voor je lol en niet voor het geld schafte Hendrik ook bij de toernooien de geldprijzen af. Geen inschrijfgeld en een paar aardigheidjes als prijzen. Dat duurde echter maar kort, want de deelnemersaantallen liepen hard terug. Hendrik nam in dat geval zijn verlies en nam maatregelen waardoor de schakers weer terugkwamen.

Zoveel mogelijk mensen aan het schaken krijgen, was een grote drijfveer voor de man wiens grootste passie zelf schaken was. Het deed Hendrik dan ook pijn dat hij de laatste twee jaar niet meer naar de clubavond kon.
Een clubavond eindigde voor Hendrik altijd met een borrel aan de bar. En dan kwamen de verhalen over zijn rijke historie als schaker, maar ook over zijn zakelijke avonturen in het Oostblok en nog vele andere onderwerpen.

ASV heeft met het heengaan van Hendrik van Buren een van de grondleggers van de club die ASV nu is, verloren. Zonder Hendrik zal ASV nooit meer hetzelfde zijn. Maar de herinneringen aan deze betrokken ASV-er zullen altijd blijven. En zo blijft Hendrik voor altijd bij ons. We zullen op de clubavond nog regelmatig proosten op Hendrik.

Rust zacht, Hendrik.

Scroll naar boven