Geen massakamp en geen OSKA in 2020

We zijn weer een week verder sinds de laatste update. Het was een week waarin gebeurde, waarvoor elke schaakliefhebber al weken vreesde. De zomertoernooien in Amsterdam, Dieren en Vlissingen werden afgelast. Dus hier in de regio geen senioren- en veteranenkampioenschap en ook geen Open Nederlands kampioenschap en neventoernooien. En daar bleef het helaas niet bij. Hoewel de maatregelen voor jonge jeugd verruimd werden, heeft de schaakjeugd daar nog niets aan. De verruiming geldt namelijk niet voor binnensporten. Dat heeft ertoe geleid dat het Open Nederlands jeugdkampioenschap en het naar augustus verplaatste NK-jeugd alsnog definitief is afgelast. Erg zuur voor de ASV-ers Mick van Randtwijk, William Shakhverdian en Vadim van Kuijk, die zich voor het NK A- en B-jeugd geplaatst hadden. Een mooie ervaring gaat zo verloren. In plaats van deze kampioenschappen wordt nu op 1 mei een onlinekampioenschap georganiseerd. Leuk, maar een schrale troost!

ASV-activiteiten
Samen met het bestuur van Wageningen hebben we besloten dat de massakamp in 2020 niet zal plaatsvinden. In 2021 komt deze vriendschappelijke match uiteraard weer op de kalender. Begin september zal ook ons weekendtoernooi, het OSKA, niet doorgaan. Het is maar de vraag of en onder welke voorwaarden we dan toernooien kunnen organiseren. Bij een klein deelnemersaantal is het financieel onverantwoord om het OSKA te organiseren. We hebben de intentie om in 2021 alle toernooien na een jaar pauze weer te organiseren.

Schaaktraining
Ons lid en tevens schaaktrainer van de middengroep, Pascal Losekoot, geeft al weken op rij in het weekend online schaaktraining. Ook komend weekend is dat het geval. Voordat we de informatie hierover delen, kunnen we zijn site aanraden https://www.schaaktraining.nl/

Programma komend weekend:
Vooraf aanmelden is noodzakelijk, gebruik onderstaande links!
Zaterdag 25 april
11 uur: Aanvallen met Aljechin – rating 1500-1800 
De vierde wereldkampioen schaken, Alexander Aljechin, was een briljante aanvaller en iemand die heel goed wist hoe hij het initiatief kon krijgen èn omzetten in de winst. We kijken naar zijn partijen en de lessen die daaruit te trekken zijn.

13 uur: Röntgenaanval
De röntgenaanval is een belangrijke truc om stukken te winnen! Ook de voorbereidende zetten komen weer aan de orde!

Zondag 26 april
14 uur: Instructieve eindspelen – rating onder de 1600
In deze training krijg je vuistregels om het eindspel beter te spelen, en laat ik enkele veel voorkomende of juist hele bijzondere eindspelen zien – zoals de stelling van Saavedra!

De ratings zijn een indicatie, om een idee van het niveau van de les te geven.
Deelname is gratis!

Er is online overigens meer te vinden aan trainingsmogelijkheden. Toon Janssen wees ons op de schaaksite-academie. We spelen deze tip graag door: https://www.schaaksite.nl/2020/04/15/schaaksite-academie/

Online-schaken
Het programma op dinsdag en donderdag is deze week goed bevallen. Dinsdag  speelden er 17 ASV-ers en donderdag zelfs 27. We houden dit ritme dus komende week in stand.

Onze jeugd tot en met 12 jaar start in de onlineschaakclub van de KNSB, Schaakmatties. Mooi dat zij nog meer dan ze al deden online gaan schaken.

Andere online-evenementen

  1. NK Online Bullet wordt georganiseerd door SG KiNG op Lichess op 9 en 10 mei,
    Zie voor alle informatie https://schaakkalender.nl/events/view/3820
  2. De Europese schaakbond organiseert van 16-31 mei het Europees Online Kampioenschap op chess.com.
    Het toernooi wordt gespeeld in 5 ratinggroepen.
    Voor alle informatie zie https://www.chess.com/article/view/european-online-chess-championship2020?fbclid=IwAR14RDj5LwOVVzWS5UFXX3SuXL7O3kchjorS38VUV9o8sSJOGz3w4qS83Y

Tenslotte
De KNSB heeft een protocol opgesteld voor schaken in een 1,5 metersamenleving. Dat ligt nu ter goedkeuring op het Ministerie van VWS. Het ziet er naar uit dat die informatie de clubs eind volgende week gaat bereiken. Wij houden jullie daarover op de hoogte.

 

Scroll naar boven