De interne competitie begint weer

Begin juli speelden we de laatste ronde van de interne competitie 2021-2022. Na vijf weken zonder clubavonden en de simultaanavond van vorige week is het tijd voor de start van het nieuwe seizoen. Hieronder frissen we het geheugen nog weer even op over alle competities.

Donderdag 1 september gaat de interne competitie van start. Zoals elk seizoen zijn er weer diverse competities:
– Interne competitie om het clubkampioenschap in drie groepen
– Interne bekercompetitie in twee groepen
– Rapidcompetitie op vijf avonden
– Snelschaakkampioenschap
– Extra competitie (op de rapid- en snelschaakavonden)
– Fischer Randomavonden
Hoe de verschillende disciplines over het jaar verdeeld zijn, vind je in de jaarkalender https://www.asv-schaken.nl/wp-content/uploads/2022/08/ASV-jaarkalender-2022-2023.pdf

Aanmelden
Als je op een clubavond wil spelen, dan moet je je op die clubavond vóór 19.45 uur aangemeld hebben. Links in de kantine ligt de ELO-lijst op de balie. Zet bij binnenkomst direct een vinkje voor je naam en dan word je ingedeeld. Red je het niet om vóór 19.45 uur aanwezig te zijn, dan kun je je ook aanmelden op 06 1296 5038 (bellen, WhatsApp, SMS). Dan heb je om 20 uur een tegenstander van ongeveer gelijke speelsterkte.

Interne competitie
Er wordt in drie groepen gestreden om het clubkampioenschap. Naast de partijen in de interne competitie en bekercompetitie tellen ook de partijen in teamwedstrijden mee. In de eindrangschikking komen alleen die spelers die in totaal tenminste 25 partijen heeft gespeeld, waarvan tenminste 13 partijen in de interne (beker)competitie. Kampioen is degene die voldoende partijen heeft gespeeld en de hoogste TPR van de groep heeft gehaald. Het speeltempo is 1.40 uur + 10 seconden per zet vanaf zet 1. Vergeet niet na de partij de uitslag te noteren op de indeling.

Bekercompetitie
De bekercompetitie is een Knock-Outcompetitie met hetzelfde speeltempo als de interne competitie. Aanmelden voor de bekercompetitie kan per mail nog tot en met 15 september bij onze wedstrijdleider op brakefiret@hotmail.com De 28 spelers met de hoogste ASV-ELO worden in de Kroongroep geplaatst. De overige deelnemers spelen in de Bekergroep. De winnaar van de Bekergroep plaatst zich voor de kwartfinale van de Kroongroep. Per ronde worden uiterste speeldata vastgesteld. Gelieve na de loting z.s.m. een afspraak te maken met je tegenstander. Geef de speeldatum s.v.p. door aan de wedstrijdleider.  De loting voor de eerste ronde vindt plaats in het weekend na 15 september. Bij een remise speel je met verwisselde kleuren opnieuw tegen elkaar. Bij een tweede remise wordt een barrage van snelschaakpartijen gespeeld tot een van beiden een partij wint. In onderling overleg mag hiervan afgeweken worden. Zo mag ook na de eerste remise al een barrage gespeeld worden en ook mag een barrage met een ander speeltempo worden afgesproken. Maar spreek dat wel vooraf met elkaar af.

Rapidcompetitie
Op vijf clubavonden wordt een rapidcompetitie gespeeld. Iedere rapidavond staan er vier partijen op het programma. Je kunt er zelf voor kiezen om minder partijen te spelen. Voor maximaal acht niet gespeelde partijen ontvang je een half punt. De speler die na 20 ronden de meeste punten gescoord heeft, is kampioen. Het speeltempo is 20 minuten per persoon voor de hele partij.

Snelschaakkampioenschap
Het snelschaakkampioenschap wordt op één clubavond gespeeld. Eerst wordt een voorrondegroep gespeeld. Vervolgens worden op basis van de behaalde punten in de voorronde finalegroepen samengesteld. De speler met de meeste punten in finalegroep 1 is snelschaakkampioen van ASV.

Extra competitie
Op de vijf rapidavonden en de avond van het snelschaakkampioenschap is het ook mogelijk om aan de extra competitie deel te nemen. Je speelt dan één partij analoog aan de interne competitie, maar dan met een speeltempo van 1.25 uur + 10 seconden per zet vanaf zet 1. Winnaar is de speler met de meeste punten.

Kampioenen
Naast bovengenoemde kampioenschappen zijn er elk seizoen nog twee titels te winnen. Er wordt een klassement bijgehouden van de speler die de grootste ELO-stijging in het seizoen heeft. Daarnaast maken we aan het eind van het seizoen een Super Prestigeklassement op. De eerste acht in het clubkampioenschap (groep A), de bekercompetitie (Kroongroep), de rapidcompetitie en het snelschaakkampioenschap krijgen punten en wie in totaal de meeste punten heeft wint dit klassement van de beste allrounder.

Naast alle kampioenschappen organiseren we twee Fischer Randomschaakavonden. Op beide avonden kunnen analoog aan de rapidcompetitie vier partijen gespeeld worden met een bedenktijd van 18 minuten en 3 seconden per zet vanaf zet 1. Op die avonden worden de beste scores beloond met een prijsje.

Scroll naar boven