ASV-jeugd uitstekend op dreef in NK

In het eerste weekend van mei is het Nederlands jeugdkampioenschap gespeeld. In deze tijd moest dat online, maar het is de bedoeling om in augustus of in januari volgend jaar alsnog ook een ‘gewoon’ NK te spelen. Het was vanuit ASV-perspectief een bijzonder NK, want maar liefst vier ASV-ers hadden zich voor dit kampioenschap geplaatst. Bij de A-jeugd speelden Rembrandt Bruil, Saṥa Albers en William Shakhverdian mee en Vadim van Kuijk gaf acte de presence bij de B-jeugd. Een unicum in de historie van ASV dat er vier ASV-ers op het hoogste jeugdniveau acteerden.

Op de eerste speeldag van de A-jeugd was vooral William Shakhverdian enorm op dreef. Met 3 uit 4 behoorde William tot de toppers. In de vijfde ronde – de laatste partij van de eerste speeldag – miste William een opgelegde winstkans tegen de latere nummer 3 Gilian Honkoop.

William (zwart) speelde hier 1. … Dd3 en na 2. Dxd3 Lxd3 volgde een eindspel met ongelijke lopers, dat uiteindelijk ondanks twee pluspionnen remise liep. In de diagramstelling is 1. … Dg2 echter winnend, bijv. 2. Dh5 Df1+ 3. Kd2 Dd3+ 4. Kc1 Dxe3
Op de tweede speeldag wilde het niet vlotten voor William. In de eerste twee partijen blunderde de ASV-er. Tegen Osama Arabi gaf hij met een pion voorsprong een stuk weg en tegen Eline Roebers ‘vercombineerde’ William zich. De rol bovenin het klassement werd vervolgens overgenomen door Saṥa Albers die een prima tweede dag kende. Saṥa opende de tweede dag met een zege op wereldkampioene Eline Roebers, die in tijdnood het spoor bijster raakte. In ronde 7 speelde Saṥa een hele spannende partij tegen koploper Yichen Han. Aanvankelijk stond de ASV-er een pion voor, maar was er compensatie voor zijn opponent. Uiteindelijk werd het remise in een toreneindspel met een pion minder. Ook tegen de latere nummer 2 Osama Arabi had Saṥa een kleine plus, maar opnieuw was een puntendeling de karige beloning voor goed spel. In de slotronde was de kaars uit. Een kwaliteitsoffer in de aanval was optimistisch en toen na een tussenschaakje een stuk verloren ging was het klaar. Rembrandt Bruil was dit weekend niet in beste vorm. Op de eerste speeldag zat hij steeds net onder de 50% om in de vijfde ronde toch nog op 2,5 punt te komen. De start op zondag was goed met een zege op een van de mindere goden. Daarna volgden echter nederlagen tegen Osama Arabi en Eline Roebers. Door af te sluiten met een winspartij eindigde Rembrandt net als William op 4,5 punt op een gedeelde 9e plaats. Voor Saṥa Albers was er een gedeelde 6e plaats met 5 punten.

Vadim van Kuijk deed het bij de B-jeugd uitstekend. Na een nederlaag tegen de nummer 1 geplaatste Khoi Pham herstelde de aanvallend spelende ASV-er zich met twee zeges op rij. Nummer 2 en 3 geplaatst waren vervolgens te sterk. Met 2 uit vijf stond Vadim onderin de middenmoot, maar gezien de zware tegenstand lagen er volop mogelijkheden op de tweede speeldag en die benutte Vadim ten volle. Drie van de vier partijen werden gewonnen en dat leverde met 5 uit 9 een vijfde plaats op. Een mooi resultaat. ASV mag trots zijn op de prestaties van onze jeugd. Ze streden aan het front en eindigden in de subtop. Dat belooft nog wat voor de jeugdclubcompetitie die eind van deze maand online verder gaat. ASV verdedigt dan de eerste plaats in de meesterklasse van de A-jeugd.

Scroll naar boven