70 schakers in Voorjaarstoernooi

Het Voorjaarstoernooi van 2019 is een bijzonder toernooi. Precies 65 jaar geleden werd het eerste Voorjaarstoernooi gespeeld. Toen in de vorm van een tweedaags vierkampentoernooi met een invitatiegroep. Tot 1970 werden er kleinere en grotere aanpassingen gedaan in de toernooiformule. In 1970 werd de stap gezet naar het rapidtempo, dat toen nog 30 minuten per persoon was. Daarmee is het toernooi van 2019 het vijftigste rapidtoernooi. Op dit jubileumtoernooi kwamen 70 schakers af met daarbij twee grootmeesters en twee meesters. Ook zijn er diverse meervoudig oud-winnaars als Willy Hendriks (2x), Otto Wilgenhof (2x) en Carlos Preuter, die al twee keer de B-groep won.

Het toernooi begon zoals dat verwacht mocht worden, namelijk zonder dat de titelkandidaten fouten maakten. En juist dat is wel weer opmerkelijk, want potentiële winnaars sneuvelen in de ASV-toernooien niet zelden al vroeg in het toernooi. Dit jaar is kennelijk alles anders. Toch ging het voor de favorieten niet helemaal vanzelf. Zo kwam Ruud Janssen behoorlijk in het nauw tegen Peter Boel en ook Roeland Pruijssers denderde niet over zijn tegenstanders heen. Maar beiden maakten geen fout. Ook titelhouder Herman Grooten won zijn eerste twee partijen. De Eindhovenaar wil zijn titel duidelijk niet zonder slag of stoot afgeven. Mocht het Grooten niet lukken zijn titel te prolongeren, dan gaat deze ook niet per definitie naar een van de twee grootmeesters, want ook Willy Hendriks en Nico Zwirs hebben snode plannen.

Na drie ronden gaat een drietal spelers aan de leiding in groep A. De teamgenoten van Schaakstad Apeldoorn Roeland Pruijssers en Nico Zwirs gingen de strijd niet uit de weg. In een spannend gevecht trok de winnaar van editie 2017 van het Voorjaarstoernooi, Roeland Pruijssers aan het langste eind. Ruud Janssen moest buigen voor Herman Grooten. De Arnhemse grootmeester koos met een torenoffer de gevaarlijke route boven een slecht eindspel. Dat pakte verkeerd uit. John Cornelisse is de verrassende derde koploper. De Utrechter klopte Willy Hendriks.  Ook groep B heeft na drie ronden drie spelers zonder puntverlies. Velpenaar Eric de Winter had met Marcel Krosenbrink, Nico Schoenmakers en Lex van Hattum geen makkelijk programma, maar niets lijkt hem te stuiten. Ook Dennis van den Bergh heeft al zijn partijen gewonnen. De speler van UVS is een kansenpakker. Ieder klein foutje wordt genadeloos afgestraft. Jacko Reiding versloeg voor de pauze drie ASV-ers. Na het rustmoment wacht in Marcel Krosenbrink een niet-ASV-er. In deze groep staan veel van de op papier sterkere spelers op 2 punten, dus daar kan de ranglijst nog wel eens op zijn kop gaan. In groep C gaan UVS-speler Niels Korporaal en Lesley Brummelaar uit Rijssen samen met de maximale score bovenaan. Huisschaker Ruud Dijkman volgt op een half punt.

De strijd om de winst in het Voorjaarstoernooi lijkt te gaan tussen de winnaar van 2017 en de regerend kampioen. Roeland Pruijssers, die in 2017 met een unieke score van 7 uit 7 won, was in de vierde ronde te sterk voor verrassing John Cornelisse. Herman Grooten drong  tegen Nico Zwirs met zijn stukken de stelling binnen. Na een afwikkeling restte een gewonnen eindspel voor de Brabander. Achter het leidende duo staan vier spelers met 3 punten. Ruud Janssen, Otto Wilgenhof, John Cornelisse en Willy Hendriks hebben de uitdaging een vol punt goed te maken. In groep B wees Dennis van den Bergh routinier Eric de Winter, die zijn middagdip al vreesde, terug. Jacko Reiding deelde het  punt  met Marcel Krosenbrink en volgt leider Van den Bergh dus op een half punt. In het achtervolgend vijftal zitten naast Carlos Preuter en Eric de Winter drie ASV-ers. Gerben Hendriks, Albert Marks en Koen van Keulen hebben ook drie punten. In groep C won Lesley Brummelaar het topduel tegen Niels Korporaal.De speler uit Rijssen wordt op een half punt achterstand gevolgd door Tommy Grooten, Erik Gort, Bram Zaalmink en Niels Korporaal zitten met drie punten op het vinkentouw.

In ronde 5 werden klappen uitgedeeld in de kop van het klassement. Roeland Pruijssers klopte regerend kampioen Herman Grooten en sloeg daarmee een gat van een vol punt. Ruud Janssen bleef in de achtervolgende groep door Willy Hendriks te kloppen. Om de spanning terug in het toernooi te krijgen, zal iemand Roeland moeten kloppen. Ruud Janssen lijkt de aangewezen persoon voor die klus, maar is hij voldoende sterk in rapidschaak om dat voor elkaar te krijgen. In groep B won ook Dennis van den Bergh voor de vijfde keer. Ditmaal wees de koploper Jacko Reiding terug. In groep C won Tommy Grooten het duel om de eerste plaats van Lesley Brummelaar. De jonge Brabander heeft daardoor een half punt voorsprong.

De eerste winnaar van het Voorjaarstoernooi 2019 is bekend. Dennis van den Bergh won ook zijn zesde partij en sloeg daarmee een gat van anderhalf punt op Eric de Winter en Gerben Hendriks die onderling het punt deelden. Marcel Krosenbrink was het zesde slachtoffer van de UVS-speler. In groep A is de spanning teruggebracht. Ruud Janssen versloeg in een sterke aanvalspartij koploper Roeland Pruijssers. Doordat John Cornelisse regerend kampioen Herman Grooten de laatste illusie op prolongatie van de titel ontnam, gaat het toernooi de laatste ronde in met drie koplopers met 5 punten. In de groep van vijf achtervolgers op een heel punt achterstand zitten met Jaap Vogel en Otto Wilgenhof twee ASV-ers. Tommy Grooten is hard op weg groep C te winnen. In ruim twee minuten strafte Tommy een fout van Bram Zaalmink af. Vervolgens ging het duo samen gezellig voor de lol zitten schaken. Een mooi voorbeeld van gezelligheid en sportiviteit in het schaken. Ruud Dijkman is de laatste achtervolger van de jonge koploper. Dijkman ontnam Lesley Brummelaar de laatste kansen op groepswinst.

In ronde 7 liep het toernooi toch nog op een verrassende ontknoping uit. Roeland Pruijssers won zonder grote problemen van Otto Wilgenhof. John Cornelisse en Ruud Janssen zorgden echter voor een apotheose. In vliegende tijdnood gebeurde er van alles. Na een afwikkeling had Ruud Janssen een pion meer in het eindspel toen de Arnhemmer zich pardoes mat liet zetten. Daardoor eindigden Roeland Pruijssers en John Cornelisse allebei op 6 punten. Op onderling resultaat werd Roeland kampioen, zodat hij zijn titel uit 2017 heroverde. Achter dit duo eindigden ASV-er Jaap Vogel, Ruud Janssen en Nico Zwirs op 5 punten gedeeld derde.  Groep B was al beslist, maar het was mooi om te zien dat Dennis van den Bergh zich er in de slotronde niet makkelijk vanaf maakte en vol voor de winst ging. Die inzet werd beloond en zo sloot de UVS-er af met de maximale score. Achter de winnaar was er ASV-succes met een tweede plaats voor Gerben Hendriks (5,5 punt) en een gedeelde derde plaats voor Koen van Keulen met 5 punten. In groep C won Tommy Grooten al snel een stuk tegen Erik Gort. De Brabander bood onmiddellijk remise aan om de titel veilig te stellen. Erik Gort weigerde eerst nog, maar een tweede remisevoorstel kon hij niet weigeren.  Ruud Dijkman won van Horst Eder en stelde zo de tweede plaats veilig.

John Cornelisse en Roeland Pruijssers gedeeld eerste in groep A
Dennis van den Bergh wint met 7 uit 7 groep B
Tommy Grooten wint groep C
Scroll naar boven